Förödande konsekvenser/Innan mörkret faller - Peter Robinson

Peter Robinson och hans böcker om kommissarie Alan Banks har varit favoriter hos mig länge. I ondskans spår var en av de bättre kriminalhistorier jag läst när den kom ut redan för 20 år sedan, alltså 2001. Den kröp under skinnet på mig och sitter kvar fortfarande. Efter det har jag läst en ny Banks-deckare när den kommit och allt som allt är det 27 böcker. De två senaste Förödande konsekvenser och Innan mörkret faller hänger i hop. Den ena kom ut i oktober 2019 och den andra i mars i år. Alltså nummer 26 och 27 i serien om Banks. De har blivit liggande i min läshylla ett tag, men i och med att jag nu bytte höftled och blev sjukskriven fanns det gott om tid att läsa.


I Förödande konsekvenser hittas en pojke från Mellanöstern mördad och dumpad i en soptunna i ett av Eastvales ruffigaste kvarter. Annie Cabbot och Alan Banks sätts att utreda mordet. Det blir inte helt lätt då de först måste ta reda på vem pojken är och var han kommer i från. När de dessutom inser att han blivit knivhuggen till döds någon annanstans och flyttats till soptunnan blir det ännu mer komplicerat. Samtidigt hittas en heroinmissbrukare död i ett område där ett stort köpcentrum ska byggas. Spåren leder till en suspekt byggherre och vidare in i den organiserade brottsligheten där de inblandade många gånger kan vara skoningslösa. Frågan för Banks och Cabbot är om dödsfallen hänger i hop? 

I Innan mörkret faller är en direkt fortsättning på Förödande konsekvenser  och många personer dyker upp i båda böckerna. Byggherren Connor Clive Blaydon hittas mördad i slutet av Förödande konsekvenser. I nästa bok hittar polisen filmer från hans omdiskuterade fester som tydligt visar att en våldtäkt begås mitt framför kameran. Så småningom lyckas Banks och Cabbot lista ut vem både offer och förövare är och fram träder en lika otäck och oväntad som tragisk historia. Samtidigt fortsätter Zelda sin jakt på den som en gång förde bort henne och gjorde henne till sexslav. Sökandet för henne från Eastvale och London till ett barnhem i Moldavien där allt började. Även den historien är tragisk och berörande men också väldigt spännande.

Det är en fördel att ha läst tidigare böcker i serien om Alan Banks för att ha behållning av alla platser och karaktärer som dykt upp förut. Både Förödande konsekvenser och Innan mörkret faller är mycket välskrivna och engagerande kriminalhistorier med levande miljöer och karaktärer. Peter Robinson lyckas alltid hitta en liten gnutta aktualitet också för att göra böckerna ännu bättre. Det är i bland svårt att förstå hur han ska knyta i hop historierna på slutet med tanke på alla utsvävningar som görs. Därför blir det sällan förutsägbart och tråkigt. Plus också för miljöbeskrivningarna av den engelska landsbygden som gör att man längtar dit varenda gång man läser. Återigen ett stabilt jobb av Peter Robinson.

Titel: Förödande konsekvenser/Innan mörkret faller
Författare: Peter Robinson
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: Oktober 2019/Mars 2021
ISBN: 9789137154923/9789137157108
Betyg: 7/10 och 8/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson