Alexa - Margaux Dietz

Alexa a
v influencern Margaux Dietz har beskrivits som en svensk variant av megasuccén Fifty shades of grey av EL James som kom 2011. Vi läste Alexa och pratade om den på senaste träffen med Bokkvartetten. Som vanligt när vi tycker olika blir diskussionerna riktigt bra - och det gjorde vi verkligen den här gången. Någon tyckte den var riktigt usel medan nån annan var imponerad av att Margaux Dietz ändå fått till en riktigt bra historia som håller i hop.

Alexa är influencern som lever ett liv många unga kvinnor drömmer om. Hon är omtyckt, hyllad, vacker - ja hon har ett riktigt drömliv helt enkelt. Dessutom har hon jobbet som programledare inom räckhåll. Det är egentligen bara förhållandet med pojkvännen Jens som inte riktigt fungerar. För att lappa i hop förhållandet åker de båda på en romantisk resa till Mexiko. Väl hemma igen stoppas de båda i tullen och händelsen gör att Alexas image förstörs av elaka rykten på nätet och hennes karriär spolieras. Nu måste hon återupprätta sin status och bevisa både för andra och sig själv att det faktiskt finns något bakom den där fasaden hon skapat och att hon kan ta tillbaka både sitt liv och sitt rykte. Men det är inte lätt att veta vem man egentligen kan lita på. Vem är en riktig vän och vem vill bara utnyttja din status?

Jag är kluven i mina omdömen om Alexa. Samtidigt som jag tycker att Margot Dietz trovärdigt och med en stor portion humor berättar insiktsfullt och initierat om en värld väldigt få av oss ens kommer i närheten av blir det också förutsägbart. Alexa har ett stort självförtroende som underhålls av ett stort ego, vackert utseende och framgångar. Men när det blir motgångar och hon blir utnyttjad kommer den helt vanliga människan fram med känslor som reagerar precis som vem som helst skulle göra i samma situation. Många unga tjejer tror idag att det är fullt möjligt att nå status som influencer och drömmer om ett liv som Alexas. För de tjejerna är jag övertygad om att Margaux Dietzs historia fyller en funktion och kan bli en tankeställare. Det handlar ju trots allt om starka kvinnor som tar för sig och i viss mån lyckas. Åh andra sidan blir det alldeles för förutsägbart, men då är jag kanske inte heller målgruppen. Jag önskar att Margaux Dietz hade bjudit på någon överraskning som gjort boken lite mer intressant och ställt mina fördomar om influencers på skam. Vad gäller om jämförelsen med Fifty shades håller eller inte överlåter jag åt er själva att bestämma.

Titel: Alexa
Författare: Margaux Dietz
Förlag: Bookmark förlag
Utgiven: 2021
ISBN: 9789189298606
Betyg: 5/10




 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson