Slukhål - Tove Alsterdal

Det är bara att konstatera att Tove Alsterdal kan det där med att skriva suggestiva spänningshistorier från glesbygden. Rotvälta blev 2020 års bästa svenska kriminalroman enligt Svenska deckarakademien och recenserades i denna bloggen. Uppföljaren Slukhål är i samma anda och minst lika gripande och drabbande.

I ett ödeshus djupt inne i de ångermanländska skogarna hittas en ihjälsvulten man. Han har dessutom två avhuggna fingrar. 70 mil längre norrut har en man också lämnats att dö och svälta ihjäl i en sommarstuga, men han räddas till livet. Polisen Eira Sjödin har återvänt till sin hembygd för att flytta sin dementa mamma till ett serviceboende. Hon har en bror som sitter inne för ett brott han inte begått. Livet är minst sagt lite rörigt. Men hon sätts att utreda händelserna med männen och inser till slut att det finns ett samband. När ytterligare en man försvinner kommer händelsekedjan kusligt nära Eira som inser att hon måste arbeta snabbare för att undvika ytterligare en tragedi.

Tove Alsterdal har återigen skrivit en historia som gör anspråk på att vara den bästa svenska kriminalromanen. Hon är skicklig på att skildra landsbygdsmiljöer som gör de så lätt att föreställa sig. Det är så förbannat grått, ensamt och dystert att hälften kunde vara nog. Ändå får man sympati för karaktärerna som också är levande beskrivna och språkligt är det en fröjd att läsa Tove Alsterdal. Hon tänker i bland ett steg längre utan att skriva läsaren på näsan. Det där med att vara övertydlig kan jag normalt sett ha svårt för, men här ger det bara berättelsen ytterligare ett lager.

Titel: Slukhål
Författare: Tove Alsterdal
Förlag: Lind & co
Utgiven: 2021
ISBN: 9789180181457
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson