Förgätmigej - Kerstin Bergman

Deckare som utspelar sig i Dalsland är inte jättevanliga. Därför var det extra roligt att läsa Kerstin Bergmans andra deckare i serien om Iris Bure. Den är uppföljare till Oskuld och oleander och heter Förgätmigej. Den här gången tvingas Iris än en gång göra en återvändarresa, den här gången till Dalsland för att försöka lösa familjeproblem.

Det är nämligen kusinen Ingrid som hör av sig och är desperat. Systerdottern Alva har inte återvänt från paddelturen med vännerna. Iris åker så klart till Dalsland där det blir mycket förvecklingar under tiden. När hon kommer dit är nämligen också kusinen försvunnen så hon tvingas åka runt i hela Dalsland för att leta. Letandet för henne till platser hon själv har en relation till från sin barndom i trakterna. Med hjälp av lappar tar hon sig vidare. Jakten på ungdomarna blir till slut en kamp mot klockan där allt fler personer i Iris närhet tycks försvinna. Vem är det egentligen som leker den här katt- och råttaleken med henne?

Förgätmigej är en helt annat bok än den första Kärlek och oleander. Det som är kul är igenkänningen i Dalsland och ortnamnen där jag själv varit. Däremot är inte historien varken spännande eller driven. Det är mest en kurragömmalek som jag till slut inte riktigt hänger med i. Vem är det egentligen som letar efter vem och varför? Det blir helt enkelt mest en guidad rundtur i Dalsland som till slut blir en aning både långrandig och tråkig. Boken hade vunnit på att kortas ner och handlingen tajtats till.

Titel: Förgätmigej
Författare: Kerstin Bergman
Förlag: Southside stories
Utgiven: 2021
ISBN: 9789189318045
Betyg: 4/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson