Stanna hos mig - Ayobami Adebayo

Det är spännande att läsa böcker från andra kulturer och på så sätt lära sig mer om hur andra människor lever. På senaste träffen med Bokkvartetten diskuterade vi Stanna hos mig av Ayobami Adebayo som utspelar sig i Nigeria. Som vanligt tyckte vi olika och det är också då som diskussionerna blir som allra bäst.

Stanna hos mig handlar om Yejide som träffar sin man på universitetet. De har varit gifta i fyra år och har ett fint äktenskap. Allt som saknas är ett barn, men ingenting händer. Yejide ber om ett mirakel men blir inte gravid. Hon går till läkare och använder sig av gamla nigerianska seder som en ceremoniell pilgrimsfärd men helt utan framgång.

Pressen är hård på Yejide, framför allt från släkten, som helt enkelt förväntar sig ett barn. När det uteblir insisterar släktingarna på att hennes make ska ta sig ytterligare en fru. Något som inte blir helt problemfritt. Yejide blir helt förtvivlad vilket också ställer maken i en knepig situation. Han försöker på alla sätt blidka släkten, men det är ofrånkomligt att det leder till svartsjuka, svek och förtvivlan. Det visar också hur skör en relation kan vara trots att det i grund om botten finns en kärlek och attraktion men när pressen på kvinnan att föda barn tar över.

Vi tyckte väldigt olika om den här boken. Själv tyckte jag den var riktigt välskriven och intressant. Framför allt är det intressant att få en inblick i en helt annan kultur än vad man är van vid. Det blir också tydligt att det inom familjen i Nigeria blir en krock mellan det som är den nya moderna världen och gamla invanda seder och bruk. Och att det också blir en konflikt mellan den verklighet som förväntas och den ångest det innebär att inte kunna leva upp till den. I detta fallet att i mångas ögon vara "en riktig kvinna" och föda många barn. Många gånger knyter det sig i magen när jag läser om kvinnans utsatta situation och hur hopplöst det i många fall måste kännas när man inte kan leva upp till förväntningarna. Jag blir också fascinerad av hur långt i från det här är våra seder och bruk. Helt klart ett sätt att få lite perspektiv på och reflektera över sin egen situation och sitt eget liv och att det kan vara så olika beroende på var i världen man lever.

Titel: Stanna hos mig
Författare: Ayobami Adebayo
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2017
ISBN: 9789164205049
Betyg: 6/10 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson