Windsorknuten - SJ Bennett

En finurlig deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen som privatdetektiv. Ja, det låter väl lite spännande. Så tänkte jag när jag blev erbjuden att läsa Windsor-knuten som är SJ Bennetts första bok i en ny serie. Vi valde den dessutom som senaste bok att diskutera med Bokcirkeln och det blev en riktigt bra diskussion eftersom vi inte var helt överens om vad vi tyckte.

Det är vår och Drottning Elizabeth är på Windsor för att förbereda sin 90-årsdag. Plötsligt hittas en gäst död i ett av sovrummen. Allt pekar på att den unge gästen hängt sig men ganska snart står det klart att han har blivit mördad. Men Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar. Drottningen låter polisen undersöka men när hon inser att de är på väg åt fel håll startar hon en egen utredning tillsammans med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi. Tillsammans börjar de rota i utredningen och snart inser de att de är något på spåren. Drottningen är dessutom noggrann och lämnar ingenting åt slumpen.

Alla som har sett serien The Crown har ju fått en liten inblick i den brittiska kungafamiljen och dess liv. Vad som är sant och inte sant däremot är ju i allra högsta grad oklart. Men att drottning Elizabeth är kvicktänkt och rolig råder det väl ingen tvekan om ändå. Den personligheten lyser igenom också i Windor-knuten. En ganska så prestigelös, rolig och snabbtänkt kvinna som lockar till mycket skratt. Jag tycker att det är något som SJ Bennett har lyckats fånga också i sin berättelse. Windsor-knuten är en liten behaglig och charmig pärla med en tragisk underton. Nu är dessutom nästa bok i deckarserien om Drottning Elizabeth på väg.

Titel: Windsorknuten
Författare: SJ Bennett
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
ISBN: 9789137158778
Betyg: 6/10



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson