Matrix - Lauren Groff

Vissa böcker är svårare att recensera än andra. Matrix av den amerikanska författaren Lauren Groff är en sådan. Inte för att den är dålig på något vis, men den är enormt krävande att läsa. Vi hade läst den till senaste träffen med bokcirkeln och diskussionerna blev livliga. Dock var vi ganska överens om att vi gillade den.

Handlingen utspelar sig på 1100-talet i Frankrike och England. Huvudpersonen Marie är döpt efter Marie de France en av medeltidens största poeter. I Matrix slängs hon ut från hovet eftersom hon är för ful för att giftas bort. Valet mellan att begravas levande eller rädda ett kloster från svält och sjukdomar blir enkelt. Hon flyttar till klostret där hon leder sina nunnor till ett liv i lyx och lust. Hennes ledarskap präglas av list, mod och passion utan inslag av illasinnade män och köttsliga lustar.

Matrix är en utmaning att läsa, både rent språkligt men också känslomässigt. Det är många ord som jag tvingas googla för att förstå vad de betyder. Framför allt är det ord kopplade till kloster med allt vad det innebär som jag inte riktigt förstår. Men det är samtidigt en kul utmaning och ett sätt att lära sig nya saker. Lauren Groff har skrivit en mycket intressant skildring av starka kvinnor och hur de tar sig fram genom att samarbeta. Beskrivningen av typiskt kvinnliga symptom som klimakteriet och menstruationer beskrivs annorlunda men träffsäkert och gör att det blir stor igenkänning. Kvinnorna då hade precis lika gärna kunnat leva nu med sina tankar och sitt sätt att handla. Huvudpersonen Marie vet precis vad hon vill och ser till att det blir så. I bland kan man nästan känna stanken och höra ljud samtidigt som man läser. Lauren Groffs språk fångar verkligen miljön under medeltiden på ett imponerande sätt.

Titel: Matrix
Författare: Lauren Gross
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 2022
ISBN: 9789189393066
Betyg: 7/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson