Natriumklorid - Jussi Adler Olsen

Jussi Adler Olsen är tillbaka med en ny historia om Carl Mörck och hans kollegor Rose och Assad på Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen. Jag är mycket förtjust i böckerna om den något udda trion som löser cold cases som inga andra. Första boken i serien, Kvinnan i rummet, klassar jag som en av de bästa kriminalhistorier jag läst. Även de följande historierna med bland annat Flaskpost från P, Fasanjägarna och Selfies håller mycket hög klass.

Den senaste heter Natriumklorid. När en 60-årig kvinna begår självmord kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Det var då en bilfirma sprängdes i luften och den nu 60-åriga kvinnans barn omkom. Något hon inte har kunnat glömma så klart. Carl, Rose och Assad börjar titta på fallet och hittar till att börja med inget nytt att arbeta vidare med. Tills de upptäcker att det ligger en liten hög med salt på brottsplatsen. Något som syns på bilder tagna vid tillfället. De börjar undersöka om det finns fler brott där det förekommer en hög med salt på brottsplatsen och upptäcker snart att det gör det ju. De börjar nysta i fallen och inser att de har med en hänsynslös seriemördare att göra. En person som anser sig själv vara gudabenådad och satt över alla lagar och regler. De hittar också ett mönster i mördarens beteende och inser att de måste agera snabbt för att undvika ännu fler mord. När en av de egna blir bortrövad blir läget riktigt akut.

Det är alltid lika spännande att återse dessa karaktärer. Den här historien skiljer sig från tidigare så tillvida att man som läsare ganska tidigt får lära känna den krets av människor som kan tänkas ligga bakom morden. Den kretsen smalnas successivt av till dess man anar vem som är den verkliga gärningsmannen. Jussi Adler Olsen har skapat en komplex historia med en gärningsman som drivs av mörka krafter. Vad dessa kommer i från får man reda på tidigt i boken, men Adler Olsen har sedan en utmaning att knyta i hop alla lösa trådar. Något jag ändå tycker han lyckas bra med till slut.

Titel: Natriumklorid
Författare: Jussi Adler Olsen
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2022
ISBN: 9789100175634
Betyg: 8/10 



   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson