Städerskan - Nita Prose

Städerskan är kanadensiska författaren Nita Proses debut och deckaren har blivit mycket omskriven och hyllad i såväl hennes hemland som i England och USA. Där heter den kort och gott The Maid. På svenska kanske det inte låter så upplyftande med titeln Städerskan. Men bakom det mycket vackra omslaget döljer sig en liten pärla till deckarhistoria.

Molly Maid, ja ett verkligt passande namn, arbetar som städerska på lyxhotellet Regency Grand Hotel. Hon är van att, precis som alla hotellstäderskor, vara osynlig för de gäster åt vilka hon arbetar. I prologen säger Molly att hon visserligen bara är städerska, men att hon vet väldigt mycket om hotellets gäster. Men det är inte många som vet något om henne. Fram till en dag när en av hotellets prominenta gäster Mr Black hittas död i sin säng. Molly är den som hittar honom och helt plötsligt vänds allt upp och ner i hennes ganska torftiga liv. Helt plötsligt hamnar hon i centrum och blir både i frågasatt, granskad och misstänkt för mordet. För att rentvå sitt rykte måste Molly ta reda på vad som egentligen har hänt Mr Black. Helt plötsligt blir det uppenbart för den godtrogne och lite naiva Molly Maid att alla anställda på hotellet kanske inte riktigt kör med öppna kort och har rent mjöl ni påsen. Vem är egentligen med henne och vem är emot? Det är synnerligen inte solklart när allt ställs på sin spets.

Nita Prose har skrivit en mycket spännande deckare som berättas ur ett annorlunda perspektiv, nämligen en hotellstäderskas. Det är hela tiden henne man får följa och det är hon som är berättarjaget genom historien. Hon framställs som vanlig, stillsam och lite naiv. Men ju längre tiden går ju mer osäker blir jag på att Molly själv verkligen är den hon utger sig för att vara. Är hon verkligen så godtrogen eller spelar hon ett spel? Hennes mormor, som nyligen gått bort och som också arbetade som städerska på samma hotell, finns med som en röd tråd genom hela boken med sina goda råd till Molly Maid. Det är spännande och lättläst. Lite förutsägbart visst, men ändå inte. När jag tror att jag förstår hur allt hänger i hop kastar Nita Prose in ytterligare en vändning och jag är helt lost igen. Det är ett måste att läsa boken till "the bitter end".

Titel: Städerskan
Författare: Nita Prose
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2022
ISBN: 9789100187033
Betyg: 8/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson