Välkommen till evigheten - Camilla Grebe

Camilla Grebe är en gigant inom den svenska deckargenren med sina böcker som är en blandning av psykologisk thriller, relationsdrama och hederliga pusseldeckare. Det är intelligent skrivna intriger där Camilla Grebe utmanar läsarens normer och värderingar och driver skeenden till ytterligheter och hon gör det i en klass för sig själv. En bok av Camilla Grebe lämnar ingen oberörd.

I Välkommen till evigheten står Lykke Andersen anklagad för mord. Hon greps av polisen med blod på händerna och en kniv i handen. Den enda hon vill prata med är polisen Manfred Olsson som utredde händelserna på familjens gård Evigheten åtta år tidigare. Frågan är om det som hänt nu hänger i hop med det som hände då. När 17-åriga Bonnie Högberg hittades mördad i en gäststuga på gården och Lykkes båda tvillingpojkar var de enda som befann sig i stugan tillsammans med flickan. Dessutom är dörren låst inifrån. Det innebär att tvillingpojkarna anklagas för mord, något som naturligtvis blir ett trauma för familjen. Lykke jobbar vanligtvis som redaktör på ett förlag där Gabriel är den stora stjärnförfattaren. Utåt sett tycks hon vara en helt vanlig yrkeskvinna och tonårsmamma som inte är kapabel att mörda - eller? Välkommen till evigheten är en modern variant på det klassiska deckartemat: det slutna rummets mysterium.

Camilla Grebe har återigen skapat ett mästerverk. Den här gången gör hon sin egen variant på det klassiska deckartemat. Alltså ett tema som använts flitigt genom åren. Kortfattat bygger det på att mysteriet ligger i att någon tagit sig in i eller ut ur ett rum som är låst från insidan, vanligtvis för att begå ett mord, utan att sedan lämna några spår. Ett av de allra första mysterierna på temat är Morden på Rue Morge av Edgar Allan Poe från 1841.

I Välkommen till evigheten är det en helt vanlig familj som står i centrum. En modern familj drabbas helt plötsligt av en tragedi av ohyggliga mått. Det är återigen så många perspektiv som ges plats i Grebes böcker. Här handlar det både om föräldraskap men också syskonskap, förälskelse och svek. Hon får inte heller förlagsvärlden att framstå i någon särskilt positiv dager. Som förälder är det lätt att identifiera sig med Lykkes sorg, frustration och ångest. Att se sina båda tvillingpojkar så olyckliga utan att kunna göra något. Det gör ont att läsa varenda sida men det går ändå inte att sluta. Sakta men säkert bygger hon upp till den avgörande pusselbiten och så småningom upplösningen som är så långt från förutsägbar det går att komma. Det är just det som är så fascinerande med Grebes böcker. Du har som läsare ingen aning om hur det ska sluta, du vet bara att det inte kommer att likna något annat du tidigare läst och att det går rakt in under skinnet och stannar där. Kan heller inte låta bli att nämna omslaget - kanske det snyggaste och mest talande jag någonsin sett.

Titel: Välkommen till evigheten
Författare: Camilla Grebe
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2022
ISBN: 9789146236566
Betyg: 10/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson