All denna vrede/Hela sanningen - Cara Hunter

Cara Hunter har kommit att bli en favorit i deckargenren. Miljön i Oxford, polisen Adam Fawley och berättargreppet med att använda sig av allt från utdrag ur polisförhör till kommentarer på sociala medier och avsnitt ur poddar är både smart och skapar en trovärdighet som jag tycker om.

Del 4 om Adam Fawley heter All denna vrede och inleds med att en ung flicka hittas irrande omkring i utkanten av Oxford, förvirrad och uppriven. Hon berättar för polisen att hon blivit indragen i en bil, att någon har trätt en plastpåse över hennes huvud och utsatt henne för övergrepp. Trots det hon varit med om och att hon är illa tilltygad vägrar hon att samarbeta med polisen och anmäla förövaren. När ytterligare en ung flicka hittas mördad inser Adam Fawley och hans kollegor att de har med en hänsynslös mördare att göra. Fawley inser till slut att han måste gräva i sitt eget förflutna för att ta reda på vad som egentligen hänt.

Del 5 i Fawley-serien som heter Hela sanningen hänger till viss del i hop med del 4. Här anklagar en av studenterna på universitetet sin handledare för sexuella trakasserier. När Fawley och hans kollegor börjar utreda händelsen inser de att de har att göra med ett traditionellt fall av sexuella trakasserier, bara det att offret är en ung manlig student och misstänkte förövaren en kvinnlig professor. Något som omkullkastar stereotyper, normer och fördomar hos omgivningen. När en ung kvinna hittas mördad under en järnvägsbro riktar Fawley alla polisresurser på fallet. Till han inser att alla spår leder mot honom själv. Snart sitter han själv häktad för brottet medan kollegorna jobbar vidare för att lösa fallet.

Cara Hunter skriver drivna och spännande historier som väl balanserar karaktärernas privatliv kontra kriminalhistorierna. Böckerna är aktuella så tillvida att de skildrar samtida samhällsfenomen ur flera olika perspektiv. I All denna vrede tar Hunter upp transpersoners kamp för att få leva sina liv, samt hur komplicerade unga flickors relationer med varandra kan vara med avundsjuka, svartsjuka och hämnd. Hela sanningen beskriver dilemmat med sexuella trakasserier mellan personer i beroendeställning, i detta fallet student kontra professor. Sin vana trogen berättar hon genom dels den egna historien, men kastar också in dialogen i polisförhör vilket gör att läsaren också får en inblick i juridiken och bevisläget.. Dessutom ges allmänhetens åsikter plats i historien genom kommentarer i sociala medier och utdrag ur poddar i ämnet. Något som gör böckerna aktuella och trovärdiga, som sagt. Som vanligt är det också tvära kast och när jag tror jag förstår hur allt hänger i hop byter Hunter position igen och allt ställs på ändå. Hon är duktig på att hålla läsaren på halster ända in i det sista.

Titel: All denna vrede/Hela sanningen
Författare: Cara Hunter
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utgiven: december 2021/januari 2022
ISBN: 9789177993728/9789177994077 



  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson