I dina händer - Malin Persson Giolito

Vem minns inte Störst av allt - Malin Persson Giolitos historia om en skolskjutning som riktigt kröp under huden. Både som bok och sedan TV-serie på Netflix. Nu är hon tillbaka igen med I dina händer. Det är en bok i samma stil men om ett helt annat ämne.

Nu 14-åriga Dogge och Billy har varit vänner sedan de var små. När Billy skjuts på en lekplats hämtas Dogge in till förhör bara timmarna efteråt. Det är nämligen han som hållit i vapnet. Dogge bor i det välbärgade villaområdet Rönnviken medan Billy växt upp i höghusområdet Våringe. Bara ett stenkast skiljer de både områdena åt, men ändå är det så olika förutsättningar för de som växer upp i respektive område. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, den lokale livsmedelshandlaren - ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet får allt större inflytande och barn dödar barn. 

I dina händer är ytterligare en aktuell och spännande samtidsskildring som kryper under skinnet på läsaren. Att barn dödar barn är ju tyvärr verkligt i en värld där de inblandade i gängkriminaliteten blir allt yngre och yngre. Malin Persson Giolito skapar levande karaktärer och berättar sin historia ur olika perspektiv innan hon skickligt knyter i hop alla trådarna. Pascal Engman har skrivit Kokain - också en historia tagen ur en skrämmande verklighet. Diamant Salihus Tills alla dör är en dokumentär hämtad direkt ur verkligheten om gängkriminaliteten. I dina händer är ytterligare en historia på temat som man skulle kunna tro är skruvad - men icke. Den här verkligheten är på riktigt och enormt skrämmande. Historierna som berättas är viktiga. Jag bara undrar vad som kommer att hända i framtiden och vad som måste till för att den här onda spiralen ska brytas. Just nu känns det ganska hopplöst.

Titel: I dina händer
Föfattare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2022
ISBN: 9789146237655
Betyg: 7/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson