Mellan djävulen och havet/Spring eller dö/Fallvind - Maria Adolfsson

Maria Adolfssons böcker i serien om den fiktiva övärlden Doggerland mellan Danmark och Storbritannien är böcker jag tycker om att läsa. Jag gillar livet och karaktärerna på den fiktiva ögruppen mellan Danmark och Storbritannien där polisen Karen Eiken Hornby håller ordning på brottslingarna. Fem böcker har kommit ut i serien och hör recenserar jag de tre senaste Mellan Djävulen och havet, Spring eller dö och Fallvind.

Del 3 i serien om Doggerland heter alltså Djävulen och havet. Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva på tio år. Hon är irriterande vacker, för en trött och grinig kriminalinspektör, och trollbinder besökarna på den fest som avslutar inspelningarna. Dagen efter är Luna försvunnen. Samtidigt faller ytterligare en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden den senaste tiden. Under några ovanligt varma vårveckor ställs Karen Eiken Hornby inför val som betyder liv eller död för både hennes egen och andras del.

Spring eller dö inleds med att någon skjuter rakt in i folkmassan när den första pridefestivalen i Doggerland arrangeras. Samtidigt närmar sig valspurten. Det blir kaos och skräck men när polisen anländer är gärningsmannen redan död. Karin Eiken Hornby är höggravid och planerar att sluta jobba. Hon kan dock inte hålla sig borta från jobbet utan är fast besluten att ta reda på mördarens motiv och hans sista tid i livet. Varför har han gjort det här? Vem är han egentligen och vad har drivit honom? Det hon upptäcker innebär stor fara både för henne själv och andra.

I Fallvind hittas två ungdomar döda med bara ett dygns mellan rum. Karen Eiken Hornby är föräldraledig men lockas ändå återträda i tjänst för att jobba med fallen. Hon är inte så pigg på att lämna sin lilla dotter Selma och att jobba med den tillknäppta kollegan Astrid, som inte vill säga varför hon sagt upp sig från polisen. De jobbar länge utan resultat men så småningom inser de att fallen hänger i hop och att ytterligare ungdomars liv är i fara.

Det är viktigt att läsa alla böcker i serien och börja med Felsteg. Karen Eiken Hornbys privatliv går som en röd tråd genom böckerna och är viktigt för att hålla samman storyn. Samtliga böcker om Doggerland är spännande och riktiga bladvändare med oväntade upplösningar. Det som är utmärkande för böckerna är att huvudkaraktärernas privatliv ges stort utrymme och det är först ganska långt in i böckerna som det sker genombrott i själva deckarintrigerna och sedan går det snabbt mot en upplösning. Det kan vara allt från mobbning till övergrepp och våldtäkt som är anledningen till mördarens beteende. Behållningen är beskrivningen av karaktärerna och miljön. Även om Doggerland inte finns på riktigt känns det som man vet hur det ser ut och skulle vilja åka dit om det gick. 

Titel: Mellan djävulen och havet/Spring eller dö/Fallvind
Författare: Maria Adolfsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: Januari 2020/Mars 2021/Februari 2022
ISBN: 9789146235132/9789146236405/9789146237297

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson