Papperspalatset - Miranda Cowley Heller

I bland vet jag inte vad det är som lockar mig att läsa en bok. Kanske omslaget, titeln eller baksidestexten. Eller så är det bara slumpen. Lite så var det när jag föreslog för Bokkvartetten att vi skulle läsa Papperspalatset av Miranda Cowley Heller. Jag hade läst om den och insåg att den var rätt hypad och omskriven i USA, då tänkte jag att den skulle vara intressant att läsa. Diskussionerna om boken blev bra, trots att vi var rätt överens om att den var lite annorlunda.

Papperspalatset handlar om trebarnsmamman Elle som vaknar en morgon i familjens sommarhus i Cape cod. Elle är lyckligt gift med Peter men den här morgonen tänker hon tillbaka på kvällen innan och det passionerade mötet med barndomsvännen Jonas. De hade ett väldigt intimt möte samtidigt som deras respektive låg och sov inne i huset. Elle ställs inför ett avgörande beslut och tvingas under ett dygn fundera över ett livsavgörande beslut. Om hon ska stanna hos Peter och sin familj eller så bryta upp och välja Jonas och leva det liv hon föreställde sig att de båda skulle ha tillsammans om inte en tragisk händelse förändrat allting.

Miranda Cowley Heller har skapat en historia om vanliga människor som griper tag. Greppet att varva nutid med dåtid och att nutid egentligen bara handlar om ett enda dygn blir en utmaning att läsa. Det kan stundtals bli lite rörigt och därför enas vi om att det är enklare att läsa boken än att lyssna på den. Det står ju visserligen klart och tydligt vilken tidsepok just det stycket handlar om, men det kräver ändå koncentration för att hänga med. Karaktärerna är levande och det är enkelt att förstå det dilemma som Elle går igenom i valet mellan Peter och Jonas. Speciellt när man får reda på vad som egentligen hände i deras barndom.

Titel: Papperspalatset
Författare: Miranda Cowley Heller
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2022
ISBN: 9789137157313
Betyg: 5/10




 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson