Morden i Great Diddling - Katarina Bivald

Jag har tidigare läst och tyckt mycket om Katarina Bivalds böcker Läsarna i Broken Wheel rekommenderar och En dag ska jag lämna allt det här. Historier skrivna ur annorlunda perspektiv med mycket humor och värme. När hon nu kommer med en ny serie som sägs vara en hyllning till Agatha Christie, Morden i Midsomer och andra charmiga brittiska kriminalhistorier kunde jag inte låta bli att kasta mig över den första boken i Berit Gardner-serien. Ja, ni hör ju - bara titeln Morden i Great Diddling lockar.

Den svenska författaren Berit Gardner har dragit sig tillbaka till en by i Cornwall. Efter en succédebut vill förlaget gärna ha en uppföljare, men det blir inte helt enkelt. Vid den brittiska kusten hoppas Berit kunna bota den skrivkramp hon drabbats av. I den lilla byn hoppas hon finna lugn och ro, men det blir precis tvärtom när ett mord sker på en tebjudning. Kommissarie Ian Ahmed får ansvar för utredningen och vill inget annat än hitta mördaren. Men invånarna i den lilla byn ser inte riktigt likadant på saken utan tänker sig använda mordet för att locka turister till den lilla byn, bland annat skapar de en något annorlunda bokfestival. Det blir en lång och snårig väg till lösningen där många udda karaktärer skymtar förbi och de misstänkta är många. Berit Garders skrivkramp har tveklöst alla förutsättningar att försvinna.

Återigen har Katarina Bivald skrivit en historia som sticker ut. Berit Gardner och hennes väninnor i den lilla byn Great Diddling är inte lätta att ha att göra med för kriminalkommissarien som ändå vill vara seriös och lösa brott. Katarina Bivald måste ha en fantasi som inte är av denna världen när hon skapar dessa udda karaktärer som hittar på de mest märkliga saker. Ett tag tänker jag att nu är det så många lösa trådar ute att någon måste glömmas bort. Men Bivald knyter snyggt i hop säcken och lämnar läsaren med en liten cliffhanger. Jag ser redan fram emot att få läsa mer om Berit Gardner.

Titel: Morden i Great Diddling
Författare: Katarina Bivald
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2022
ISBN: 9789137503356

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson