När vi faller/Mörkret under ytan - Gabriella Ullberg Westin

Böckerna om den hårdkokte polisen Johan Rokka och kriminalteknikern Janna Weissman har jag följt sedan starten med Ensamfjäril. Nu är böckerna uppe i åtta stycken och de båda senaste heter När vi faller och Mörkret under ytan.

I När vi faller hittas den framgångsrike företagsledaren Jens Hult död. Genom företaget han driver tillsammans med barndomsvännen Vera Hildingsson har han kunnat bidra till att sätta Hudiksvall på kartan. Därför kommer hans död som en chock för många invånare i staden. Hantverkaren Henry Frisk stretar på för att få tillvaron att gå i hop för sig och sonen Dexter Born Frisk. När chansen dyker upp att tjäna mycket pengar genom att begå brott börjar Henry vackla. Samtidigt vill han ge sonen en dräglig tillvaro.


Utredningen om Jens Hult hamnar på kriminalinspektör Johan Rokkas bord. Tillsammans med sina kollegor inser han att ingenting verkar vara vad man först trodde. Jakten på sanningen blir mer komplex och svårutredd än någon kunnat ana. En historia och rikedom kontra fattigdom och vad man är beredd att göra för de man älskar.

Gabriella Ullberg Westin är duktig på att skapa lite lågmäld spänning. Det är liksom inget storslaget och svulstigt men historierna puttrar på fram mot lösningen. Den ena pusselbiten fogas till den andra och på så sätt byggs spänningen upp. Karaktärerna är inte heller särskilt anmärkningsvärda utan igenkänningen är stor. Det skulle kunna vara du eller jag. Däremot gör språket att de blir levande och det är lätt som läsare att sätta sig in i deras liv och öden. Johan Rokka är väl egentligen den som sticker ut - något av en hjälte även om han i bland också visar högst mänskliga drag.

Titel: När vi faller/Märkret under ytan
Författare: Gabriella Ullberg Westin
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgivna: 2021/2022
ISBN: 9789150963472/9789150968279

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson