Sanatoriet - Sarah Pearse

Det är ju alltid läskigt det där att befinna sig på ett hotell i alperna när det blir snöstorm och omöjligt att ta sig därifrån. Det är något som drabbar karaktärerna i Sanatoriet av Sarah Pearse som vi läste och diskuterade på senaste träffen med Bokkvartetten.

Lediga polisen Elin Warner befinner sig på ett hotell högt upp i de schweiziska alperna för att fira sin bror Isacs förlovning. Trots att det är vackert och trevligt är det något som skaver hos Elin. När en kvinna försvinner blir det panik i lägret. Dessutom gör stormen det omöjligt att ta sig till och från hotellet. Ytterligare en kvinna försvinner utan att någon märker det, och det är hon som skulle kunna varna alla för den fara de befinner sig i. Till slut blir situationen extremt farlig och ingen vet vem det går att lita på. Och att det visar sig att hotellet tidigare varit ett sanatorium för lungsjuka kvinnor ökar bara på spänningen.

Klassiska temat med att befinna sig på en plats det varken går att ta sig till eller från fungerar alltid. Det måste vara någon bland de som befinner sig på platsen som ligger bakom allt som händer. Sarah Pearse bok är mångbottnad, spännande och kuslig. Det där med stora fönster och känslan av att någon står och tittar in är en sak som gör att det kryper längs ryggraden när jag läser boken. Men trots det är det ingenting som stannar kvar hos mig. Lite av en bok i mängden.

Titel: Sanatoriet
Författare: Sarah Pearse
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2022
ISBN: 9789178358915

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson