Andra sidan månen - Mari Jungstedt

Att det kommer en ny bok av Mari Jungstedt lagom till semestern varje år är lika säkert som att det blir sill och nubbe till midsommar. Hon har ju några olika serier att underhålla, både serien om kommissarie Anders Knutas på Gotland. Men också den nya Malaga-sviten som nya Andra sidan månen tillhör och Gran Canaria-sviten där det kommit ut två böcker hittills.

I Andra sidan månen hittas ett par mördade i en badtunna på Höga kusten. Det är nyårsdagen och 20 grader kallt. Det är en svensk man, boende i Malaga på spanska solkusten, och en spansk kvinna. Spanske polisen Hector Correa får ansvar för händelsen som utreds tillsammans med kollegorna i Sverige. Paret har skjutits i hjäl med pilbåge och när ytterligare en man mördas på samma sätt inser polisen att de har med en seriemördare att göra. Utredningen tar dem in i mörka miljöer i Marbellas nergångna hamnkvarter. I skuggan av det vackra och mer fascionabla Puerto Banus. Det leder dem tillbaka till händelser i det förflutna och till sin hjälp får Hector återigen svenska före detta gymnasieläraren Lisa Hagel, boende på spanska solkusten.

Hector Correa och Lisa Hagel jobbar bra i hop men privat är det betydligt mer trassligt. Lisa har en uppslitande skilsmässa i bagaget som bland annat gjort att hon flyttat till Spanien permanent. Men hon känner sig ensam och tycks gärna vilja ha ett nytt förhållande och det är inte brist på kandidater. Hon har dock ett gott öga till Hector som har svårt att glömma sin fru Carmen som gått bort i cancer. Han tycks också egentligen vilja gå vidare och varför inte tillsammans med Lisa, men då måste han väl bjuda till lite bättre? Gång på gång tycks det som upplagt för att bli något mellan dem båda. Men ändå tycks de ha det svårt att få till det. Blir det annorlunda denna gången?

Man vet vad man får när man läser en bok av Mari Jungstedt. Det är enkel och lättläst spänning som hon utvecklar genom att skriva nya serier men nya karaktärer. Själva historierna och kriminalgåtorna påminner om varandra oavsett om de utspelas på Gotland eller i Marbella. Det är ganska förutsägbart men ändå spännande - alltså en perfekt semesterbok att ta med sig till stranden eller hängmattan. Som vanligt lämnar hon oss dessutom med en cliffhanger som gör att man ser fram emot nästa bok.

Titel: Andra sidan månen
Författare: Mari Jungstedt
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2022
ISBN: 9789100183318



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson