Ondskans ekon - Arnaldur Indridason

Isländska deckare tycker jag är något alldeles speciellt. Arnaldur Indridason är egentligen den författare jag kom i kontakt med allra först och tyckte direkt om hans böcker om kriminalpolisen Erlendur Sveinsson. Kvinna i grönt, från 2001, sitter fortfarande kvar hos mig efter många år. Nu skriver Indridason en helt ny serie med så kallade cold cases och en helt ny huvudkaraktär, pensionerade polisen Konrad. Böckerna blandar gamla kriminalhistorier med nästan lite övernaturliga inslag. Den senaste heter Ondskans ekon och är den tredje i serien om Konrad. 

I Ondskans ekon hittas en äldre kvinna mördad i sin lägenhet. På hennes skrivbord hittas en lapp med Konrads telefonnummer. Det visar sig att kvinnan tagit kontakt med honom strax före din död för att få hjälp med att hitta det barn hon födde och lämnade bort 50 år tidigare. Konrad nekade henne hjälp då, men när han inser att han kanske hade kunnat förhindra hennes död bestämmer han sig för att försöka bringa klarhet i vad som hänt barnet. Sökandet leder honom till en djupt religiös sekt med abortmotståndare. Dessutom visar det sig att spåren leder tillbaka till hans eget förflutna och det som hände hans pappa många år tidigare. Det visar sig också att riktigt onda saker skedde då för 50 år sedan. Något som ger eko in i nutid.

Sin vana trogen skriver Arnaldur Indridason lågmält och historien drivs framåt i ett långsamt tempo. Jag gillar det. Som läsare tillåts man stanna upp och reflektera emellanåt. Själva intrigen i Ondskans ekon är rätt tunn och förutsägbar men tar fart när den religiösa sekten vävs in i sammanhanget. Då blir det riktigt kusligt stundtals. Indridasons Island är mörkt och skrämmande men med ett imponerande språk gör det också att karaktärerna får liv på ett bra sätt. Cold cases är alltid spännande. När ett gediget polisarbete leder fram mot sanningen steg för steg.

Titel: Ondskans ekon
Författare: Arnaldur Indridason
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2022
ISBN: 9789113112787

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson