Sjöjungfrun - Anki Edvinsson

Anki Edvinsson är vädertjejen från TV 4 som sadlat om och blivit deckarförfattare. Vi läste hennes senaste bok Snöängeln i bokcirkeln och var väldigt förtjusta. Aktuell, skrämmande, lättläst och överraskande var ord som dök upp i diskussionen. Nu har uppföljaren Sjöjungfrun kommit.

Där hittas en hemlös kvinna brutalt mördad och slängd i Umeälven. Utredningen hamnar på poliserna Charlotte von Klint och Per Bergs bord. Strax därefter ställer sig en ung man på Rådhustorget med en bombväst och spränger sig själv. Poliserna kastas in i en fartfylld utredning där det visar sig att dessa båda vitt skilda handlingar hänger samman. Så småningom tvingas de inse att ingenting är vad det verkar vara och till slut blir det en kamp mot klockan för att stoppa den fullständigt hänsynslösa mördaren som visar sig ligga bakom allt ont som plötsligt sker i staden.

Anki Edvinsson har återigen skapat en lättläst och överraskande deckare. Den är inte riktigt lika aktuell som Snöängeln utan handlingen spretar åt alldeles för många olika håll. Där finns ett visst mått av gängrelaterat våld, främlingsfientlighet och droghandel som gör den aktuell. Visst är det spännande och också överraskande mellan varven men jag tycker inte riktigt den här är lika bra som föregångaren. Anki Edvinsson skapar många olika parallella skeenden som hon måste knyta i hop. Hon får jobba hårt för att lyckas vilket gör att resultatet blir lite för konstruerat och osannolikt. Det är dock lättläst och passar bra på stranden eller i hängmattan.

Titel: Sjöjungfrun
Författare: Anki Edvinsson
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2022
ISBN: 9789113117867

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson