Kodnamn Flamingo - en perfekt bokcirkelbok

En ung, kvinnlig spion under andra världskriget. Det låter som en perfekt bok att diskutera på en bokcirkel. Sagt och gjort, vi tog oss an Kate Atkinsons bok Kodnamn Flamingo på den senaste bokcirkeln och det blev en bra diskussion om boken. Vi var överens om att den började lite rörigt men växte och blev riktigt spännande på slutet.

Handlingen utspelar sig år 1940 mitt under andra världskriget när 18-åriga Julia Armstrong rekryteras till en lite avdelning tillhörande MI5 där hon ska dokumentera brittiska nazisympatisörer och deras förehavanden. Ett tufft arbete på många sätt, både kroppsligt och psykiskt. Hon får se saker hon aldrig trodde var möjliga och när kriget är slut vill hon helst glömma alltihop. Men tio år senare jobbar hon som radioproducent på BBC och blir helt oväntat konfronterad med sitt förflutna som hon då inser är omöjligt att bli kvitt från. Det hon gjorde under kriget får oanade konsekvenser och Julia tvingas ta itu med sina problem.

Kodnamn Flamingo är lite rörig inledningsvis med många olika personer att hålla koll på. De figurerar både under sina riktiga men också fingerade spionnamn. Men så småningom knyter Kate Atkinson i hop säcken på ett riktigt imponerande sätt. Däremot stör jag mig på hennes sätt att skriva, med flera klargöranden som sätts inom parenteser. Jag har svårt för det greppet eftersom jag mer tycker om att författaren lämnar lite åt läsaren själv att fundera på än att skriva läsaren på näsan genom att bli övertydlig.

Sammanfattningsvis är andra världskriget ett spännande ämne att skriva romaner om och att det är en ung kvinna som är spion gör det hela ännu mer intressant. Språket som används spioner emellan är också intressant att få en inblick i. Julia Armstrong är riktigt cool.

Titel: Kodnamn Flamingo
Författare: Kate Atkinsson
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2019
ISBN: 9789113094113
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Michelletimman - Tommy Widekärr

Att landa som en trana - Kajsa Ingemarsson