Jesper Fock - underhållande i all sin existentialism och torrhet

I en av mina bokcirklar hade vi den här gången läst Den tyngdlöse Jesper Fock av Jan Wallentin. Som vanligt var vi oense om boken och det är också då det blir som bäst diskussioner. Några av oss blev förvånade över hur underhållande boken ändå var och att den växte mot slutet. Medan någon tyckte den var tråkig och hade stora problem att ta sig igenom den.

Den tyngdlöse Jesper Fock handlar om just Jesper Fock - en socialdemokrat som tappat tron på sin ideologi. Efter att ha gjort några misstag är han ute i den politiska kylan. När en ny form av depression, tomhetssyndromet (TS), drabbar världen ser Fock en chans att ta sig tillbaka in i toppolitiken igen. Han blir svensk talesperson för TS och åker bland annat till USA på studieresa. Det var där syndromet upptäcktes första gången och Fock blir intervjuad i amerikansk TV bland annat. Han blir också utsedd av ledande politiker att leda en enmansutredning om TS, allt med förhoppningen att de ska bli av med honom i politiken en gång för alla. Men ingenting går riktigt som han tänkt sig.

Tomhetssyndromet är en blandning av depression och grubblerier, både ur religiösa men också politiska perspektiv. Den drabbade känner en slags tomhet och finner det meningslöst att ens finnas till. Personer i Jan Wallentins bok menar att det i Sverige skulle kunna bero på att vi inte är speciellt kyrkliga av oss och därmed saknar ett religiöst sammanhang. I USA sägs den ligga bakom både självmord och masskjutningar och den kristna högern anser att den drabbar de som vänt sig bort från gud. Det blir inte helt lätt för Fock när han som svensk ska lära sig mer om TS genom att åka till USA på studiebesök.

Jan Wallentin väver skickligt i hop så skilda ämnen som den ökande depressionen, klimatkrisen och döden. Boken inleds med att Fock och hans liv beskrivs ur ett politiskt perspektiv. Så småningom går det mer och mer över till att bli filosofiskt och de existentiella grubblerierna kommer mer i fokus. Fock grubblar över sitt liv men också över sina relationer med dottern och frun som vill ta med den lilla familjen på en yoga-retreat i Thailand,  Något som både Fock och dottern Moa dissar av klimatskäl. Det är då jag tycker boken börjar bli intressant. Vilka är vi egentligen? Vad gör oss lyckliga i den här materialistiska tillvaron? Vad kan vi göra för att ändra på den tomhet som många känner? Fock går till och med så långt att han provar på hur det känns att bli levande begravd i en kista.

Jag skrattar i bland men boken som känns grå och deppig lämnar mig ändå till slut med existentiella funderingar. Något som inte är så konstigt i en tid när allt fler drabbas av depression och utmattningssyndrom. Nog för att det är fiktion, men TS skulle kunna finnas också i verkligheten. Men om det skulle kunna bero på brist på religion eller inte låter jag vara osagt.

Titel: Den tyngdlöse Jesper Fock
Författare: Jan Wallentin
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2019
ISBN: 9789177952138
Betyg: 4/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson