Klubben - Matilda Gustavsson

Jag är sen på bollen med en recension av den här boken, jag vet det. Matilda Gustavssons bok Klubben kom ut i november 2019, men är fortfarande högaktuell. Inte minst nu när Internationella kvinnodagen just inträffat och Matilda Gustavsson just tilldelats utmärkelsen Årets kvinnogärning av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Boken lär förresten aldrig bli särskilt inaktuell - tyvärr. Att män utövar ett maktmissbruk på kvinnor, ofta av sexuell karaktär, lär inte vara ett övergående faktum.

Matilda Gustavssons bok är dock ett mästerverk i grävande journalistik. Klubben är berättelsen om hur hon gick till väga i arbetet med det reportage som publicerades i DN hösten 2017. I reportaget berättade 18 kvinnor oberoende av varandra om hur de blivit utsatta för sexuella trakasserier av den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. Reportaget gjorde också att Svenska Akademien skakades i dess grundvalar och har ännu inte återhämtat sig. Ännu mer imponerad blir jag av Matilda Gustavssons jobb eftersom hon är så ny som grävande journalist och inte gjort något liknande tidigare. Hon säger att hon tagit inspiration av amerikansk media och hur de rapporterade om anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein som också anklagades för sexuella övergrepp på en mängd kvinnor. Ett smart drag som innebär att jobbet blev så mycket bättre.

Klubben syftar på utställningslokalen Forum som Arnault drev tillsammans med Stockholms kulturelit där han var en institution och någon som alla visste vem det var. Han och hustrun Katarina Frostensson, poet och ledamot i akademien, hade en stark ställning i dessa kretsar och det var stort att bara vara bekant med paret. Arnault visade dock ofta ett osunt intresse för många av de unga kvinnor som kom i kontakt med honom. Flera berättar i intervjuer med Matilda Gustavsson om regelrätta våldtäkter och andra övergrepp som har satt sig djupt. Många av kvinnorna blev utsatta för längesedan, men har trott att de var ensamma om förnedringen och har därför inte våga säga någonting. De beskriver det som en lättnad när metoo kom och allt fler började prata. Då vågade de själva berätta sin historia utan att känna alltför mycket skam och skuld.

Gustavsson skriver i Klubben att hon inte kunde föreställa sig hur arbetet med reportaget skulle utveckla sig - att det bara skulle bli värre och värre ju fler kvinnor hon pratade med. Reportaget som publicerades i DN är grävjournalistik när det är som bäst och något som verkligen gör skillnad. Om det är för att jag själv är journalist låter jag vara osagt, men jag ryser när jag läser om det gedigna arbete och research som Matilda Gustavsson lagt ner för att kunna publicera. Reportaget visar en verklighet som är så mycket värre än vad någon kunde drömma om. Visst hade många hört rykten om Jean-Claude Arnault och hur han tafsade på unga kvinnor. Men det var ingen som trodde att det var riktigt så illa.

Det är så skrämmande att många av Arnaults vänner och inte minst hans hustru Katarina Frostensson håller honom bakom ryggen och menar att Gustavsson skulle ha en dold agenda med sitt avslöjande. Horace Engdahl står hela tiden på Arnaults sida och menar att han är offer för en förstalskampanj. Tack vare att dåvarande ständige sekreteraren Sara Danius insåg problemet och förstod vidden av de brott Arnault gjort sig skyldig till och tog det på allvar uppdagades det hela. I spåren av avslöjandet dömdes till 2,5 års fängelse för två våldtäkter.

Titel: Klubben
Författare: Matilda Gustavsson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2019
ISBN: 9789100177645
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson