Agnetas bok - Maria Gustavsdotter

Storslagna historiska romaner med självständiga och starka kvinnor har blivit något av Uddevallaförfattaren Maria Gustavsdotters signum. Senaste romanen Agnetas bok är inget undantag.
Boken är en hyllning till de kvinnliga karaktärerna, som tar för sig och förnedrar de som förtjänar det. Framför allt framställs de som moderna och handlingskraftiga trots att handlingen utspelar sig på 1600-talet.

Maria Gustavsdotter från Uddevalla är en av Sveriges främsta författare av historiska romaner. Agnetas bok är dem femte boken i serien om prästdöttrarna Morlandeus på Orust. Jag tog mig an boken utan att ha läst någon av de tidigare. Ett lite annorlunda perspektiv kanske eftersom jag inte kände till karaktärerna sedan tidigare. Men jag upplevde inte att det störde mig – de var lätta att lära känna och lätta att bilda sig en åsikt om. Inte minst var det spännande att följa deras liv.

I Agnetas bok är det, precis som titeln antyder, Agneta som är huvudperson. Agneta med det röda håret och den vackra blåa klänningen. Det är tuffa tider i Sverige i slutet av 1600-talet. I prästgården på Orust härskar den elake prästen Jostein Erlandsen. När han ska välja en hustru faller valet på hushållerskan Agneta. Hon är dock inte intresserad eftersom hon är kär i Magnus Morlandeus, något hon inte är sen med att göra klart för prästen. Väldigt klart och tydligt deklarerar hon att det är Magnus hon vill ha. På prästgården finns också den förra kyrkoherdens änka Anna Theodora och de båda kvinnorna blir vänner.

I Uddevalla driver Katarina Morlandeus en tygbod, men tvingas också se sin syster Ebbas lidande. Ebba har blivit våldtagen och föder en son som hon har svårt att knyta an till. Hon mår sämre och sämre och till slut finns bara en utväg. Deras syster Ulrika Morlandeus bor i Dalarna.
För att undvika häxprocesserna har hon rymt därifrån tillsammans med sina barn och styvbarn. Hon tänker sig att gå till Orust, men måste hitta ett ställe att övervintra på. Sällskapet hittar ett hus mitt ute i skogen där ett övergivet barn finns. Vad har egentligen hänt med barnet föräldrar och kan de bara lämna honom till hans farföräldrar? Ulrika tar kommandot för att klara situationen. På prästgården upptäcker Erlend Josteinson att Agneta inte är den oskuld han trodde och ger sig på henne, men synden straffar sig själv. På ett riktigt otrevligt sätt.

Att kvinnorna kunde vara coola och veta vad de vill även på 1600-talet står helt klart efter att ha läst Agnetas bok. Att det är en historisk roman är inte det viktigaste. Visst märks det att det är 1600-tal med allt vad det innebär. Att behöva ge sig ut och vandra för att undkomma häxprocesserna i Dalarna till exempel är ju ett historiskt fenomen. Liksom de äventyrliga båtturerna från Orust in till Uddevalla. Men kvinnornas problem skulle kunna gå att överföra till dagens vedermödor.
Problemen kring kärlek, sex, vänskap och självständighet finns kvar även om det är 2020. Tyvärr har vi inte kommit så långt mer än att det går att ta tåget eller bilen från Dalarna till Orust. Maria Gustavsdotter beskriver kvinnorna pricksäkert och modernt utifrån ett historiskt perspektiv. Nu ska jag läsa de andra böckerna i serien också.

Titel: Agneta Bok
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska media
Utgiven: 2020
ISBN: 9789177891055
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson