Dockfabriken - Karlin & Schwarz

Det där med artificiell intelligens är både intressant och skrämmande. Att skapa en mänsklig hjärna på konstgjord väg är visserligen en del av utvecklingen men också förenat med många svåra etiska frågor. I författarduon Lena Karlin och Åsa Schwarz bok Dockfabriken utmanas frågeställningar kring vad som är mänskligt och hur långt man kan gå för att skapa en konstgjord människa med känslor, tankar och personlighet.

En japansk forskare på artificiell intelligens mördas i en hiss i Japan. Den framstående forskaren Heinrich Becker och hans robot Adam kidnappas i Stockholm. Säkerhetspolisen Adam Lindhage sätts att utreda fallet och inser att de hänger i hop. När han pratar med Heinrichs kollega Klara inser han att det finns en stor konkurrens på forskningsområdet kring artificiell intelligens där det händer extremt mycket.

I förhör med Heinrichs fru Nora försöker Lindhage få fram vem som ligger bakom mordet och kidnappningen, men tänkbara kandidater ökar hela tiden. Han inser att Heinrich arbetade med något stort och att det är många som skulle göra vad som helst för att komma åt hans forskning. Han tar hjälp av Klara för att försöka förstå bättre vad det var Heinrich arbetade med och tillsammans inser de att sanningen är långt mycket mer komplicerad och skrämmande än de någonsin skulle kunna tro. Vem är egentligen människa och vem är egentligen robot?

För mig är det där med artificiell intelligens science fiction. Att kunna konstruera en mänsklig hjärna och ge den känslor och åsikter går över mitt förstånd. Men Karlin och Schwarz är här inne och berör ett ämne som bara blir mer och mer intressant för forskare runt om i världen, och är något vi måste vänja oss vid tror jag. De skriver mycket initierat och jag är övertygad om att de inte är långt från verkligheten med sin intrig. Det är väl bara att inse att detta är en utveckling som tar större och större kliv mot en framtid vi inte vet var den slutar. Det finns också ett efterord som är mycket intressant. Det handlar om författarnas åtta förslag till samhället för att hantera riskerna med artificiell intelligens och minst lika viktigt att läsa som själva boken. Bland annat handlar det om att samhället måste definiera vad artificiell intelligens egentligen är och att det måste vara säkert att utveckla den här typen av så kallade konstgjorda människor.

Själv är jag väldigt kluven till vad jag tycker men inser att robotar skulle klara av vissa arbetsuppgifter lika bra, om inte bättre och billigare än människor. Begreppet Internet of things (IOT) är redan etablerat, sakernas internet på svenska, där vardagsföremål innehåller elektronik och är uppkopplade mot nätet. Bland annat hushållsapparater, kläder, byggnader och fordon. Till exempel kan en sensor mäta vattentemperaturen eller slå larm när en soptunna är full och behöver tömmas. Det finns hur många användningsområden som helst. Saker är naturligtvis en sak, men när det kommer till människor blir det något annat. Men vi är bara i början av den här utvecklingen. Kanske är det bara att vänja sig vid att du kan hamna bredvid en robot nästa gång du flyger. Någon som drar upp en laddsladd, kopplar in den i nacken och laddar upp sig i stället för att sova. Vem vet?

Titel: Dockfabriken
Författare: Lena Karlin & Åsa Schwartz
Förlag: Norstedts förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113102054
Betyg: 7/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson