En andra allians - Denise Rudberg

Förra året läste jag den första delen i Denise Rudbergs historiska romanserie Kontrahenterna som heter Det första chiffret. Den handlar om de tre kvinnorna Elisabeth, Signe och Iris under andra världskriget, De kommer från olika bakgrunder men strålar samman på en ny avdelning inom försvarsmakten där de ska försöka lösa tyskarnas signalspaningskoder. Kvinnorna visade sig vara mycket kompetenta. Jag tyckte mycket om den och såg fram emot nästa del, som jag nu läst. Den heter En andra allians och tar vid där den första slutade. Detta är perfekt sommarläsning.

I den första bokens slut får Iris problem med säkerhetstjänsten eftersom hon flytt från Estland och hennes bakgrund är okänd. Andra boken inleder på samma tema. Iris måste förklara hur hon och hennes söner kommit till Sverige och kopplingen till sin syster som är förlovad med en tysk flygkapten, något som inte är riktigt bra ur svensk synvinkel. Signe har hälsoproblem, något som eskalerar i den andra boken och Elisabeth är partyprinsessan som bor hemma hos mamma och pappa men längtar efter ett annat liv. Alla tre fortsätter vara mycket goda vänner och kompletterar varandra med sina olikheter. De stöttar också varandra i vått och torrt, både yrkesmässigt och privat. Vänskapen utmanas och ställs på sin spets flera gånger, men de tre kvinnorna står pall när det blåser som mest.

Denise Rudberg har skapat karaktärer och miljöer som det är omöjligt att inte fästa sig vid. Jag imponeras av de tre kvinnornas personligheter och kompetenser. Inte helt vanligt under den tiden. Iris och hennes pojkar vars livsöde är gripande. Det är svårt att inte bry sig om Signe och hennes hälsoläge, liksom relationen till professor Svartström som är så fin. Elisabeth är lite mer av en spjuver och går sina egna vägar, inte minst när det gäller kärlekslivet. Men också hon är lätt att tycka om. Precis som förra gången skriver jag igen: ser fram emot tredje delen i serien Kontrahenterna.

Titel: En andra allians
Författare: Denise Rudberg
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2020
ISBN: 9789137152646
Betyg: 7/10





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson