Dina händer var fulla av liv - Suad Ali

Att förlora allt man byggt upp, jobb, familj och vänner och tvingas fly till ett annat land. Historien i Suad Alis bok Dina händer var fulla av liv är långt i från unik, men ack så viktig att berätta. Vi som lever i ett tryggt och säkert land har svårt att sätta oss in i hur det kan vara att fly. Suad Ali är född i Somalia men tvingades fly till Sverige på grund av kriget. Hon är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. Så att hon vet vad hon skriver om råder det inget tvivel om.

Nora bor i Somalias huvudstad Mogadishu tillsammans med sin make Ahmed och dotter Sagal. Hon är utbildad lärare och arbetar på stans bästa gymnasium. Hon lever ett tryggt och obekymrat liv och kommer från en välbärgad familj med en far som har skräddarsydda kostymer och en mor som skapar fantastiska teblandningar. Därför är hon helt oförberedd på den politiska instabiliteten i landet som till slut gör det omöjligt för henne och familjen att stanna kvar. Hon tvingas fly till Sverige, ett kallt och mörkt land som hon knappt hört talas om. Flykten blir tuff och när hon kommer fram vill hon bara dö. Lärarutbildningen från Somalia är inte värd ett dyft och hon tvingas försörja sig och dottern genom att städa på en skola där hon bara kan drömma om att i stället få undervisa.

Som sagt, Noras historia är långt i från unik. Att tvingas fly från sin trygghet och lämna familj och vänner bakom sig är ett trauma i sig. Att då komma till ett okänt land långt borta utan att kunna språket och dessutom se annorlunda ut gör inte det hela lättare direkt. Boken är Suad Alis romandebut men det märks tydligt att hon har erfarenhet av ett liknande scenario från sitt eget liv. Förutom att frustrationen hos Nora märks tydligt berättar Ali historien med mycket inlevelse vilket gör karaktärerna levande. Jag känner dofterna från ett myllrande Mogadishu och ser framför mig alla färger. Väl i Sverige dryper språket av ångest  och förnedring i beskrivningen av den opersonliga lägenheten med ihopplockade möbler och känslan av att inte passa in. Jag tycker mycket om det här - vill veta mer om kvinnor som tvingas leva på flykt och anpassa sig till en helt ny tillvaro. Därför är den lite för kort. Men jag hoppas det kommer fler böcker av Suad Ali.

Titel: Dina händer var fulla av liv
Författare: Suad Ali
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
ISBN: 9789113103693
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson