Rökridå - Jørn Lier Horst och Thomas Enger

Jørn Lier Horst är en av mina absoluta favoriter när det gäller deckarförfattare och det är framför allt hans cole case-historier om William Wisting som lockar mig. Hans samarbete med Thomas Enger startade med Nollpunkt och nu har andra boken om det udda paret polisen Alexander Blix och journalisten Emma Ramm kommit och den heter Rökridå.

En bombexplosion på nyårsafton skakar Oslo och alla tror att det är en terrorattack. Med på listan över skadade finns Ruth-Kristine Smeplass som är mamma till Patricia, en liten flicka som försvann tio år tidigare, två år gammal. Blix känner igen namnet och fallet får ny aktualitet när Emma Ramm börjar rota i det. Emma som också personligen drabbas av bombexplosionen och därför har ett stort intresse av att hjälpa till och hitta den skyldige. Spåren leder till missbrukar- och kriminella kretsar i Oslo men också till Danmark. Det blir många tvära vändningar och invecklade sammanhang innan fallet så småningom får sin upplösning. Efter att både Ramm och Blix tagit stora risker.

Det är spännande och fartfyllt och både Lier Horst och Enger är duktiga på att skapa levande karaktärer. Olikheterna mellan Ramm och Blix gör relationen levande och de kompletterar varandra fint i jakten på den synnerligen bestialiska mördaren. Däremot är storyn lite väl konstruerad och långsökt den här gången för att riktigt fånga mig fullt ut. Men den visar ändå vad ett trauma kan göra med människor. En stabil deckare som inte sticker ut men som ändå ger en stunds tidsfördriv men inte mycket mer

Titel: Rökrida
Författare: Jørn Lier Horst och Thomas Enger
Förlag: Wahlström&Widstrand
Utgiven: 2020
ISBN: 9789146236191
Betyg: 5/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson