Alla ljuger - Camilla Grebe

Det är en höjdpunkt för mig när Camilla Grebe kommer med en ny bok. Jag har följt hennes författarskap ända sedan hon skrev tillsammans med sin syster Åsa Träff om psykologen och psykoterapeuten Siri Bergman. När hon nu skriver på egen hand är det helt enkelt så fruktansvärt bra. Hennes förra bok Skuggjägaren utsågs till bästa svenska kriminalroman 2019. Nu har hon kommit ut med Alla ljuger - jag började läsa i tisdags kväll. Torsdag kväll var den utläst.

Maria bor med sin 10-årige son Vincent som har downs syndrom. När hon träffar Samir på en fest blir hon blixtkär och de gifter sig. Tillsammans med sin tonårsdotter Yasmin flyttar han in hos Maria och Vincent. Visst har de sina vardagsbekymmer precis som alla andra, men totalt sett lever de ett lyckligt familjeliv fram tills att Yasmin en dag försvinner. När Samir anklagas för att ha dödat henne raseras Marias tillvaro. Inte kan väl mannen hon älskar vara kapabel att döda sin egen dotter? 

Alla ljuger är en oerhört spännande, välskriven och mångbottnad kriminalhistoria. Att allt inte riktigt är vad det tycks vara blir så tydligt i Grebes böcker och med stor trovärdighet skildrar hon olika aktuella företeelser i samhället. Den här gången är det hederskulturen som tas upp, men ur ett annorlunda perspektiv. Det är det som gör böckerna så spännande. Det är inte skrivet på det traditionella sättet utan i Alla ljuger använder Grebe greppet att berätta ur några olika karaktärers perspektiv. Maria, Vincent, polisen Gunnar (som vi också mötte i Skuggjägaren) och Yasmin berättar alla ur sin synvinkel och det fungerar utmärkt att göra på det sättet. Grebe väver skickligt och intelligent i hop de olika personernas berättelser och fram träder en komplicerad historia som inte går att lägga i från sig förrän den är slut. Det här är det bästa Camilla Grebe någonsin skrivit - hittills.

Titel: Alla ljuger
Författare: Camilla Grebe
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2021
ISBN: 9789146236559
Betyg: 10/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson