Shuggie Bain - Douglas Stuart

Jag läste om den omtalade och hyllade uppväxtskildringen Shuggie Bain av Douglas Stuart och blev lockad att läsa den. Skildringen som präglas av fattigdom och ett mörker i 80-talets Glasgow är hyllad och har jämförts med James Joyce verk. Bland annat har den fått 2020 års Booker-pris. Den jämförs också med Frank Mccourts berättelser om en fattig uppväxt på Irland som jag själv har läst. Jag minns särskilt Ängeln på sjunde trappsteget, som jag tyckte mycket om.

Shuggie Bain handlar just om Shuggie Bain som växer upp tillsammans med sin mamma Agnes och syskonen i de fattiga delarna av industristaden Glasgow på 80-talet. Agnes är gravt alkoholiserad men slående vacker och ser alltid till att hålla stilen, trots sin sjukdom. Hon klär sig snyggt, sminkar sig och försöker lukta gott. Det är viktigt för henne även om det bara är på ytan.

I själva verket kämpar familjen för att överleva och när hennes man lämnar Agnes och barnen faller allt isär och hon närmar sig avgrunden mer och mer. De tre barnen, där Shuggie är minstingen, ser till att hjälpa Agnes men när ingenting hjälper tröttnar de en efter en. Systern Cathrine sticker tidigt, brodern Leek står ut ett tag men försvinner han också till slut för att söka efter ett bättre liv. Till slut är det bara Shuggie kvar och han gör allt för sin mamma och tappar aldrig hoppet. Trots att det bara går åt ett håll finns han där och stöttar men längtar samtidigt till bort till någonting bättre.

Boken skildras ur Shuggies perspektiv, barnet som gör allt för sin mamma trots att han inte får så mycket tillbaka. Historien baseras på Douglas Stuarts egen uppväxt som homosexuell i Glasgow med allt vad det innebär. Hånfulla blickar och kommentarer som det är helt omöjligt att värja sig i från. Stuart skriver rakt på sak och det är inte frågan om några förskönande omskrivningar - det är naket och ärligt och allt annat än sentimentalt. Det är en historia om allt från bidragskuponger och trasiga tänder som om något är en markör för klass. Hur djupt Agnes än går ner sig och hur tragiskt hennes liv än är ser Agnes till att hålla sig fräsch på ytan, bland annat med vita löständer som i alla fall ger en illusion av klass. Men framför allt är det en vacker historia i all sin tragik. En historia om kärlek och missbruk om att försöka göra allt man kan för att överleva i en brutalt hård verklighet.

Titel: Shuggie Bain
Författare: Douglas Stuart
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 2020
ISBN: 9789100182472
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson