De bortglömda namnens bok - Kristin Harmel

En Lavender Lit-box är en liten höjdpunkt för mig som bokälskare. Varje bok innehåller en bok, men också lite annat smått och gott som förgyller läsningen. Till exempel te, choklad, en lyxig skrivbok eller en tygkasse. Att få skämma bort sig själv är inte så dumt i bland. Senaste boken som kom med en Lavender-lit-box är De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel. Den är baserad på en sanna historia och diskuterades på senaste Bok och vin-träffen som jag tyvärr inte kunde vara med på. Boken var dessutom nominerad till årets bästa historiska roman i Goodreads Choice Awards.

Boken börjar i Paris 1942 där Eva Traube lever ett lyckligt liv tillsammans med sina föräldrar när tyska trupper börjar plötsligt samla i hop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan hennes far förs bort av nazisterna. Eva och hennes mor tar sig till en liten by när schweiziska gränsen där de så småningom hoppas kunna ta sig över gränsen. Men när motståndsrörelsen upptäcker att Eva, som också är konstnärligt, dessutom är en skicklig dokumentförfalskare vill de så klart anlita hennes tjänster. 

Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Remy producerar Eva falska id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. De tre uppfinner ett system för att logga barnens riktiga namn så att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Med hjälp av ett kodsystem förs alla namn in i en bok, men när nazisterna intar den lilla staden försvinner boken.

Kristin Harmel har skrivit en mycket spännande och fascinerande historia. Själv hade jag ingen aning om hur det fungerade med den här typen av förfalskade dokument och vilken risk förfalskarna tog. Med risk för att bli upptäckta och därmed dödade eller förda till arbetsläger jobbade de oförtrutet vidare med att hjälpa framför allt barn i säkerhet. Att inte veta vem man kan lita på och vem som är vän eller fiende måste vara en enorm stressfaktor. Jag lärde mig mycket som jag inte kunde. Boken är spännande och välskriven, men lite väl tillrättalagd mot slutet för min smak.

Titel: De bortglömda namnens bok
Författare: Kristin Harmell
Förlag: Lavender Lit
Utgiven: 2021
ISBN: 9789187879920
Betyg: 6/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson