Flickan vid bron - Arnaldur Indridason

Gillar ju serier och att läsa böckerna i rätt ordning. För ett par veckor sedan recenserade jag isländske Arnaldur Indridasons första bok i serien om Konrad - Mörkret vet. Nu är det dags för den andra boken som heter Flickan vid bron som just kommit ut. Indridason fortsätter på sitt eget säregna sätt att skriva om cold case med den pensionerade kriminalkommissarien Konrad i huvudrollen.

I Flickan vid bron blir Konrad återigen indragen i ett ouppklarat mordfall mot sin vilja när ett äldre par kontaktar honom. Deras dotterdotter Danni har hamnat snett med drogmissbruk och är nu försvunnen. Samtidigt vill de att Konrad håller en låg profil eftersom flickans mormor har en hög position inom den isländska politiken. Samtidigt fortsätter Konrad undersöka omständigheterna kring sin fars död. Han får kontakt med dottern till faderns kumpan Eyglo som visar sig vara ett medium. Hon berättar om ett gammalt fall med en drunknad liten flicka som nu hemsöker henne.

När Konrad börjar undersöka vart den försvunna flickan Danni tagit vägen inser han att det finns beröringspunkter med fallet med den drunknade lilla flickan flera decennier tidigare. Samtidigt inser han att även faderns död hänger i hop med de två andra utredningarna. Det blir uppenbart när han får besök av sin syster Beta som han inte växt upp tillsammans med. När han träffar henne börjar han minnas omständigheterna kring föräldrarnas skilsmässa och vad det var som egentligen hände då. Tre parallella utredningar visar sig alltså hänga i hop och det blir ett knivigt pussel att lägga för Konrad och kollegorna inom polisen för att komma fram till sanningen om vad som egentligen har hänt.

Återigen har Arnaldur Indridason skrivit en cold case-historia på sitt eget lågmälda och eftertänksamma men stabila sätt. Det är inget revolutionerande utan man vet vad man får. Den här gången kräver det dessutom mycket koncentration av mig som läsare för att ha koll på alla parellella historier och karaktärerna. Vem som är vem och alla isländska namn är en utmaning att hålla reda på. Men som vanligt lyckas Indridason, inte minst med sitt vackra språk, med att dra in mig i historien och behålla greppet ända fram till sista sidan. För det krävs att man är med ända dit för att förstå hur allting hänger i hop.

Titel: Flickan vid bron
Författare: Arnaldur Indridason
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2021
ISBN: 9789113112763
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson