En familjetragedi - Mattias Edvardsson

Efter de båda hyllade böckerna En helt vanlig familj och Goda grannar är Mattias Edvardsson nu aktuell med sin tredje bok i Lundasviten En familjetragedi. Edvardsson är mästare på att beskriva helt vanliga situationer och relationer som de flesta av oss kommer i kontakt med någon gång i livet på ett kusligt sätt som ställer saker på sin spets. Med kusligt menar jag då sättet han ger sig in i det mänskliga psyket på och hur karaktärerna framställs. 

I En familjetragedi är den ekonomiska situationen för den ensamstående pappan Bill mycket tuff. För att klara av att betala hyran för lägenheten där han bor med sin dotter Sally tar han en inneboende, Karla som flyttat från Norrland för att studera juridik i Lund. Karla i sin tur tar extrajobb som städerska för att dryga ut studielånen. Hon hamnar hos den rika barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Bakom den perfekta fasaden anar Karla att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i sitt sovrum? Samtidigt får 30-åriga Jennica kontakt med Steven på Tinder och de inleder en passionerad relation. Men hon tycker att något med Steven är märkligt. I slutet av sommaren hittas Steven och Regina mördade i sitt hem och frågorna är många. Vem har haft anledning att ha ihjäl paret och varför?

Som vanligt bygger Mattias Edvardsson upp historierna på det sättet att varje kapitel berättas ur en persons perspektiv åt gången. Boken börjar dessutom med att polisen hittar Steven och Regina döda i sitt hem och därefter växer en historia fram. Det som skedde innan morden och vad som kan ha lett fram till att det blev som det blev. Berättargreppet fungerar perfekt i den hör typen av historia där han också väver in utdrag ur polisförhör för att också driva berättelsen framåt. Det är tre parallella historier som hänger i hop redan från början, eftersom flera av karaktärerna har kopplingar till varandra. Det är spännande, kusligt och många gånger också sorgligt. 

Det är lätt att leva sig in i karaktärernas situationer och bli illa berörd av hur det kan gå. Tankarna går till Karin Alvtegen och hennes tidigare romaner som jag läste för många år sedan. Bland annat Svek från 2003, som påminner om hur elaka och grymma vi människor kan vara mot någon som uppenbarligen betraktar dig som en vän. Att lita på någon som har ett ont uppsåt - men hur ska man veta liksom. Samma känsla får jag av Edvardssons böcker. Som läsare vet jag inte alls var han tänker ta karaktärerna - vem är ond och vem är egentligen god? Riktigt spännande, aktuellt och så bra skildrat. Tre historier som hänger i hop där man inte har en aning om vad som kommer att hända förrän den dramatiska upplösningen faktiskt kommer.

Titel: En familjetragedi
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
ISBN: 9789137158471
Betyg: 8/10


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson