Dalskuggan - Viveca Sten

Jag var inte så förtjust i Viveca Stens första bok i den nya serien från Åre. Den heter Offermakaren och blev bara en direkt förflyttning av samma typ av historia hon skrivit tidigare, alltså från Sandhamn till Åre. Med liknande karaktärer och intrig, bara en ny miljö. Jag förstår ju att det är hela syftet, men då tyckte jag inte det blev så spännande. Därför var det med stort intresse jag tog mig an uppföljaren Dalskuggan - och nu kan jag konstatera att Sten blivit varm i kläderna.

I Dalskuggan är det sportlov i Åre och ett illa tilltygat lik hittas utanför byn. Polisen Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat i Åre som hon fick efter att ha tvingats lämna Stockholmspolisen under dramatiska former. Tillsammans med kollegan Daniel utreder hon dödsfallet. Efter en hel del undersökningar leder utredningen till en frikyrklig sekt som fått starkt fäste i trakterna kring norska gränsen. Den unga pastorshustrun Rebecka är till en början smickrad av att en av pastorerna valt henne till fru, men livet blir inte alls som hon trott och hon blir mer och mer ensam och isolerad. Till slut fruktar hon för sitt eget liv. När Rebecka försvinner inser Daniel och Hanna att det är en kamp mot klockan att hitta henne, samtidigt som de letar efter en grym mördare.

Som sagt, Dalskuggan är betydligt mer driven och spännande än Offermakaren. Hanna och Daniel är ett udda och komplext par och precis som i första boken slits Daniel mellan jobbet och familjen. Även Hanna har privata problem som påverkar henne men som inte direkt går ut över jobbet. Viveca Sten kombinerar skickligt historierna som gör Hanna och Daniel till människor av kött och blod samtidigt som de utreder morden som också är viktiga för handlingen. Precis som i Morden i Sandhamn. Men det är så klart lite av ett signum för Sten att skriva på det viset. Att få följa med bakom kulisserna i en hemlighetsfull sekt är alltid spännande och tacksamt att göra spänningslitteratur om. Se bara på Mariette Lindstein och hennes böcker om Sekten på Dimön. Viveca Sten skriver gripande om hur människor kan drabbas av grymheterna som sägs genomföras i Guds namn. När det då ställs mot en annan värld, den av kärlek och godhet blir det än mer grymt. Dalskuggan har flera olika parallella spår som leder mot ett och samma mål, att hitta en grym mördare. Sten knyter skickligt ihop handlingen och gör att jag som läsare både blir förvånad och tagen av människornas öden.

Titel: Dalskuggan
Författare: Viveca Sten
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
ISBN: 9789137151083
Betyg: 7/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson