Allt för dig - Josefin Schygge

Josefin Schygge är författare, redaktör och föreläsare. Allt för dig är hennes första roman för vuxna och jag tilltalas av bakgrundstexten som gör mig nyfiken på den här debuten. Även omslaget lockar mig till läsning och gör att boken blev min julläsning i år.

Malin bor på Visingsö med sin man och två barn. Hon driver bloggen Malin på ön där hon visar upp ett vackert yttre. Utåt sett ser det ut som om Malin lever det perfekta livet, kanske lite för perfekt tycker en del. När Elma, som lever med skyddad identitet, behöver någonstans att bo får hon låna Malins gårdshus. Men allt blir inte så himla lätt när Elma flyttar in. Hennes bakgrund påminner för mycket om Malins eget förflutna. Dessutom börjar det hända mystiska saker kring Malin. Är det så att mannen som så när en gång för många år sedan förstörde hennes liv har hittat henne och är tillbaka? Malin på ön tvingas en gång för alla göra upp med sitt förflutna för att kunna gå vidare i livet och leva ett vanligt liv med sin familj.

Josefin Schygge har skrivit en spännande men ack så tragisk historia om mäns våld mot kvinnor. Ett ämne som det pratas mer och mer om men som ändå inte tycks minska i omfattning. Här speglar hon ett antal kvinnor som tvingats välja olika sätt att hantera det faktum att de måste hålla sig undan någon som vill kontrollera deras liv med våld. Elma lever ett liv i skymundan. Hon använder fysisk träning för att hantera sitt trauma. Malin driver en blogg där hon i stället för att gömma sig visar upp sitt liv och på så sätt kanske utmanar sitt våldsamma ex. Ja, vem vet egentligen vad som funkar för att få lugn och kunna gå vidare.

Josefin Schygge tar sig i alla fall an historien på ett trovärdigt och respektfullt sätt. Det kan annars vara svårt att göra fiktion av ett samhällsproblem som är så väldigt levande för många människor. Ett exempel är Pascal Engmans Kokain som speglar gängkriminalitet och droghandel i Stockholms förorter. Något som i allra högsta grad existerar i verkligheten. Här är det i stället mäns våld mot kvinnor, kontrollbehov, manipulation och utsatthet som står i centrum. Något som det finns många som faktiskt upplever på riktigt Det är spännande och drivet men samtidigt ohyggligt jobbigt att läsa. De där skulle kunna vara en person i ens egen närhet. Men det finns också den andra sidan - kärleksfulla, älskande och respekterande män. En balans som gör historien ännu mer trovärdig.

Titel: Allt för dig
Författare: Josefin Schygge
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2022
ISBN: 9789137159034
Betyg: 7/10


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson