Kokain - Pascal Engman

Det finns ingen som skriver böcker som är så aktuella, skrämmande och kusligt nära verkligheten som Pascal Engman. Att läsa Engmans böcker om polisen Vanessa Frank och hennes kollegor är jobbigt, men samtidigt ett sätt att hålla sig uppdaterad om samtiden. I första boken Eldslandet är det organdonation som står i fokus. I Råttkungen stötte jag på begreppet incels för första gången, arga unga män som hatar kvinnor och ger dem skulden för att de förvägras sex. I uppföljande Änkorna skriver han om unga, argan islamiska män och kvinnor som när ett hat mot västerlänningar de tycker är otrogna för att de inte vigt sitt liv åt den religion de själva tror på. Nu är han aktuell med den fjärde boken i serien om Vanessa Frank. Den heter Kokain och är kanske den mest aktuella bok han skrivit.
I Kokain skildras gängkriget i de svenska storstädernas förorter, här är det i Stockholm, som nu är mer aktuellt än någonsin. En blodig avrättning sker på öppen gata i en av Stockholms förorter. Mordet är en del i kriget mellan de rivaliserande gängen Vargarna och YBT. Polisinspektör Vanessa Frank hamnar mitt i en brinnande uppgörelse som verkar handla om kokain. Hon är också mitt uppe i försöka skapa en vardag för sig och tonåriga fosterdottern Celine. Något som också ställs på sin spets när Vanessa dras in i uppgörelsen när mörka krafter gör allt för att sätta käppar i hjulet för henne. Samtidigt ser butiksinnehavaren Fatou Diop gång på gång sin butik i förorten vandaliseras, men hon vänder bort blicken och vågar inget säga på grund av rädsla för vad som kan hända. Något som inte känns bra inom henne. Kokain är dels en historia om vad droghandeln innebär för mänskligt lidande och förluster. Men ocksp att det faktiskt finns en vilja på vissa håll att säga i från och försöka göra världen till en bättre plats.
Återigen har Pascal Engman lyckats skildra ett samtida samhällsfenomen utifrån människor av kött och blod. Han visar mycket initierat vad gängkriminalitet, grupptryck och droger kan göra med människor och deras familjer. Det är spännande, drivet och som gjort för att filmatisera. Han beskriver svåra frågor osentimentalt och naket och något fullt ut lyckligt slut är det inte frågan om. Även om det hade gått att skapa när det handlar om fiktion och inte verkligheten. Det gör det hela så mycket mer trovärdigt. Men någonstans långt där inne finns ändå en gnutta medmänsklighet och hopp. Verkligheten när det gäller den här typen av verksamheter är brutal, inget snack om saken. Något Engman också berör i epilogen där det framgår tydligt att om polisen lyckas slå ut ett gäng som är det snart något annat som tar över. Det är den känslan som inte kan lämna mig. Just när det gäller gängkriminalitet och droghandel är verkligheten mer brutal än någonsin just nu. Därför är det så intressant och skakande att få en inblick in hur den världen kan se ut, även om det bara är fiktion i det här fallet.

Titel: Kokain Författare: Pascal Engman Förlag: Bookmark förlag Utgiven: 2021 ISBN: 9789189298538
Betyg: 10/10

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson