I mästarnas skugga - Tony Fishier

Journalisten Tony Fishier från Göteborg debuterade med boken Mannen som försvann förra året. Jag skrev i min recension då att jag tyckte det var en lovande men spretig debut där själva kriminalhistorien vunnit på att tajtas till lite. Det var många olika karaktärer som gjorde att det var svårt satt riktigt lärs kännas någon av dem. Nu är han aktuell med andra boken i serien om Niklas Ragnvid vid polisen i Göteborg som heter I mästarnas skugga.

Ett mystiskt dödsfall inträffar på Göteborgs konstmuseum och polisen blir förbryllad. En kort tid senare avrättas en man med ett armborst utanför sin koloniträdgård. Under utredningens gång visar han sig ha en oväntad koppling till konstmuseet vilket ytterligare komplicerar polisens utredning. Privatdetektiven Maxine Adlercrantz får ett uppdrag en en man som verkar skum men som betalar bra. Hon åtar sig uppdraget och det visar sig också ha en koppling till de båda utredningarna som ligger på Ragnviks bord. Dessutom är det någon som smyger runt huset hemma hos Niklas Ragnsviks pappa på kvällarna. Vad handlar det egentligen om?

Niklas Ragnvik få mycket att fundera på samtidigt som hans pappa är svårt sjuk. Tillsammans med det udda gänget vid polisen i Göteborg tvingas han in i en värld av korruption, konstförfalskningar och svartsjuka. Till och med den välkända metalgenren Gothenburg sound har en bärande betydelse i handlingen och medlemmarna i ett av mina favoritband In flames är med på ett hörn i historien. Ju närmare Ragnvik och hans kollegor kommer sanningen ju farligare blir det och samtidigt som han har det tufft på det privata planet klarnar fallet allt mer.

Precis som i första boken är det många färgstarka karaktärer och flera parallella handlingar. Den här gången är det dock lättare att dras in i historien och det är mer spännande än debuten. Det är en något spetsigare handling och Göteborgsmiljön bidrar till stor igenkänning. Poliserna är olika och jargongen inte alltid helt politiskt korrekt. Men det är ett grepp som fungerar och gör personerna mer levande. Upplösningen i sig är precis som i debuten rent filmisk. Fishier går från klarhet till klarhet men har ännu en bit fram till sin förebild Åke Edwardson.

Titel: I mästarens skugga
Författare: Tony Fishier
Förlag: Lind&co
Utgiven: 2022
ISBN: 9789180182676
Betyg: 6/10 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson