Den glömda kokboken - Christoffer Holst

När Christoffer Holst är i farten blir det ofta mycket mat och vin i böckerna, varvat med en spännande historia. Den glömda kokboken diskuterade vi på en Bok och vinprovning nyligen som min bokkompis Jenny Magnusson aka Bokmalen så förtjänstfullt ordnar för oss tillsammans med Christoffer Holst som ju också är sommelier. De flesta var rörande överens om att det var en riktigt bra bok.

Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker men har fått sparken från den ansedda tidningen han jobbat för. Han tveksamma leverne går inte riktigt i hop med förväntningarna i yrkesrollen. Han tvingas också flytta in i sin mosters gamla ateljé. Där hittar han en gammal receptsamling som uppenbarligen är skriven av hans mamma som försvann spårlöst 30 år tidigare.

I slutet av 80-talet lämnar Kicki Nyström Västervik för att arbeta i Stockholm. Hon har fått jobb på den populära restaurangen Lilla Champen. Till en början går det bra och hon njuter, men så småningom dyker det upp problem i hennes liv. Problem som hon hastigt och lustigt tvingas hantera genom att göra några stora livsval. I och med att Max hittar kokboken vaknar nyfikenheten över vad som egentligen hände hans mamma. Tillsammans med servitrisen Olga börjar han söka efter sanningen.

Christoffer Holst skriver historier med mycket känsla men också humor. Max Nyströms liv är egentligen riktigt sorgligt, men det berättas ändå med en stor portion kärlek och respekt. Det är genuint berättande även om det så klart är lite förutsägbart i bland. Karaktärerna är levande men framför allt blir man riktigt hungrig när man läser. Det är mycket mat och mycket vin. Den glömda kokboken är en perfekt bok att ta med sig till lata semesterdagar på stranden. Lättläst men ändå charmigt. Boken är också andra delen i serien Mat, vin och nya chanser. Första delen heter Solsken och parmesan och är också recenserad i denna bloggen. Andra böcker att läsa av Christoffer Holst är Cilla Storm-deckarna som också är riktigt trevliga.

Titel: Den glömda kokboken
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Lovereads
Utgiven: 2022
ISBN: 9789188801876

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson