Där du en gång gick - Marcus Jarl


Hans roman Dina färger var blå fullständigt knockade mig och många med mig. Att läsa den var som att bege sig in i en känslomässig karusell som inte liknade något annat. Det tog tid innan den lämnade mig - ja frågan är om den gjort det ännu. Den blev också utsedd till årets bästa feelgood-roman 2021 med all rätt. När du uppföljaren Där du en gång gick släpps har Marcus Jarl enorma förväntningar på sig.

Bella Friberg är trött på sitt liv hemma i Linköping. Ett liv som hamnat i samma hjulspår och inte leder henne framåt. När hon får ett jobberbjudande i Stockholm kan hon inte tacka nej, trots att det inte gick så bra senast hon jobbade i huvudstaden. Hon tar sitt pick och pack och flyttar tillbaka. Hon hittar inte bara sitt drömjobb utan också sin drömlägenhet. I samband med det hittar hon också sin drömkille i förre lägenhetsinnehavaren Niklas. Vid överlåtelsen händer någonting och de kan inte släppa varandra. Men är det verkligen henne han vill ha eller vill han bara ha sitt gamla liv tillbaka? 

Bella tvingas handskas med Niklas och hans tuffa förflutna. När hon till slut får reda på varför han reagerar som han gör och varför han tvingades sälja lägenheten innebär det att hon också måste ta tag i sitt eget förflutna. Något som hon dragit sig för in i det längsta och i stället hanterat genom alkohol och humor. Allt för att slippa konfrontera de verkliga känslorna.

Återigen utmanar Marcus Jarl läsaren ordentligt känslomässigt. Där du en gång gick är en relationshistoria där han verkligen tar ut svängarna, precis som föregångaren Dina färger var blå. Skillnaden är att det då var riktigt sorgligt och ledsamt men med hoppet spirande där nånstans. Den här gången finns det också trauma med i botten men det är på ett helt annat sätt, mer relationer än tragik. Och en stor portion humor mitt uppe i alltihop. Marcus Jarl är duktig på att skapa karaktärer som har det där lilla extra. Han hanterar ju dessa inte särskilt varsamt heller med tanke på vad han utsätter dem för. Det är både förutsägbart men ändå inte. Jag förstår ju tidigt var historien ska hamna men hur den ska hamna där är svårt att förutse. Där utsätts läsaren för den ena överraskningen efter den andra. Där du en gång gick är en bladvändare som inte går att lägga i från sig.

Ett tips är att även läsa föregångaren Dina färger var blå om du inte redan gjort det.

Titel: Där du en gång gick
Författare: Marcus Jarl
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2022
ISBN: 9789113121505

 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson