Skugglilja - Johanna Mo

Skugglilja är Johanna Mos andra bok om hemvändande polisen Hanna Duncker på Öland i serien Ölandsbrotten. Jag har tidigare recenserat den första boken i serien på den här bloggen. Den kom ut förra året och heter Nattsångaren. Jag minns att jag då fascinerades av Johanna Mos förmåga att ta mig som läsare med in i det mänskliga psyket och försöka skapa en förståelse för varför vi agerar på ett särskilt sätt. Hon fortsätter på samma spår i uppföljaren Skugglilja.

I Skugglilja kommer Jenny hem efter en resa och upptäcker att huset är tomt. Maken Thomas och sonen Hugo 14 månader är spårlöst försvunna. Polisen Hanna Duncker och hennes kollegor kastas in i en utredning som blottlägger många hemligheter. Bland annat har Thomas dolt för sin fru att han har en vuxen dotter som nu tagit kontakt. När Thomas hittas död upptäcker Jenny att dottern inte är det enda han dolt för henne. Samtidigt som polisen jagar en mördare måste de också hitta lilla Hugo innan det är för sent.

Hannas eget förflutna gör sig också påmint hela tiden. Frågan om vad som egentligen hände för 16 år sedan när hennes pappa dömdes för mord kan inte lämna henne. Någon gör också allt för att hon inte ska få reda på sanningen.

Precis som i första boken jobbar Johanna Mo med parallella handlingar. Dels det aktuella fallet men också Hanna Dunckers egen personliga historia som också påverkar det mesta hon gör. Att ständigt leva med tanken på en anhörig som begått ett grovt brott är påfrestande helt klart. Jag tycker det blir trovärdigt när poliser framställs sårbara och även har egna problem att brottas med. Det förflutna går liksom inte att komma i från. Själva deckarhistorien är inte särskilt avancerad men visar ändå på de problem och situationer helt vanliga människor kan hamna i. Det skulle kunna vara du eller jag, det behöver inte vara så komplicerat för att hamna snett. Trots att man till synes har ett bra liv. Ser fram emot nästa del i Ölandsbrotten - jag vill ju så gärna att Hanna Duncker ska få lite kärlek, ro i själen och kunna gå vidare. Det är hon värd.

Titel: Skugglilja
Författare: Johanna Mo
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2021
ISBN: 9789189051010
Betyg: 7/10



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Snöblind - Ragnar Jónasson

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson