Enbart kvinnor - Christina Wahldén

En svensk författare som skriver om händelser på andra sidan jordklotet. Kan det verkligen bli trovärdigt? Ja , utan tvekan har Christina Wahldén mycket kunskap om Australien och urinvånarna i Darwin. det märks också på hennes historier som är både annorlunda, färgstarka och riktigt spännande. De två första böckerna i serien om den svenska studenten Greta och poliserna Bluey och Jess heter "Nämn inte de döda" och "Cyklonvarning". Nu är hon aktuell med den tredje boken i serien som heter "Enbart kvinnor".

En högt uppsatt politiker hittas mördad i Darwins högsta domstol. Hon har nyss varit med att fattat beslut om en gruvexploatering på det som för ursprungsbefolkningen är en helig plats. Där ligger nämligen en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år.  Nu ska den sprängas bort vilket retar upp många människor som demonstrerar och sätter press på politiker och polis.

Jess och Bluey sätts att utreda fallet med den mördade politikern. Snart sker det ett mord till och i takt med att sprängningen närmar sig måste polisen kraftsamla för att lösa brotten. Samtidigt har Jess inlett en relation med polisen Pete och dessutom konfronteras med sin bakgrund återigen. 

Christina Wahldén skriver initierat och drivet om en plats i världen jag inte vet så mycket om. Det gör att jag lär mig mycket och bara vill veta mer och mer om en spännande kultur. Wahldéns sätt att skriva kräver mycket research vilket gör att det är detaljerat men ändå välskrivet. Språket är levande och beskrivningen av karaktärerna gör dem färgstarka. Historien är också samhällskritisk i allra högsta grad och beskriver urbefolkningens kamp för sin existens och ett bra liv i förhållande till den nya världens behov av exploatering. Dessa båda världar går inte alltid i hop och just det är Wahldén så bra på att beskriva och precis som titeln antyder här gör hon det utifrån kvinnornas perspektiv vilket är högst relevant. Riktigt bra.

Titel: Enbart kvinnor
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2022
ISBN: 9789137159836
Betyg: 9/10

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson