Mittlandet - Johanna Mo

Johanna Mos böcker om hemvändande polisen Hanna Duncker i Kalmar är lågmäld men välskriven spänning. Två parallella historier driver handlingen framåt. En ny deckargåta för varje bok, men också historien om Hanna Dunckers egen far som dömdes för ett mord han uppenbarligen inte begått. En historia som förföljer också Hanna och inte är uppklarad på något sätt. Jag har tidigare recenserat Nattsångaren och Skugglilja här på bloggen.

I Mittlandet hittas skelettet efter studenten Mikael Fransson som 20 år tidigare försvunnit i samband med sin student. Ett gäng övernattade i ett ödehus på just Mittlandet när Mikael försvann. Alla trodde att han rest i väg frivilligt och försvunnit utomlands. Men när skelettet hittas aktualiseras fallet på nytt. Det råder nämligen ingen tvekan om att Mikael blev mördad. Hanna och hennes kollegor vid Kalmar-polisen får ansvar för fallet och börjar förhöra alla inblandade på nytt. Personer vars minne sviktar 20 år efteråt, men de har så klart skilda berättelser om vad som hände i skogen den kvällen. Mikaels mamma har aldrig gett upp hoppet om att hitta sonen vid liv, medan hans syster förstått att han är död men vill veta vad som hände honom.

Privat är Hanna lycklig tillsammans med Isak, men det är uppenbart att någon är ute efter henne. Något som är kopplat till historien där hennes pappa dömdes för mord. När hennes liv är i fara tvingas hon konfrontera frågan hon flyr från. Vad är egentligen sanningen om mordet som hennes pappa dömdes för?

Johanna Mo kopplar skickligt i hop dåtid och nutid. Sin vana trogen gör hon återblickar till det som hände i avsnitt hon kallar Den sista tiden. Så småningom krymps det i hop och blir Den sista dagen (när vi får reda på vad som egentligen hände). På så sätt blir det tydligt och klart vad som är dåtid och vad som är nutid när det varvas. Karaktärerna är vanliga personer, vilket gör att det är mycket igenkänning från mig som läsare. Det är varken särskilt blodigt eller rått men Mo är duktig på att skapa kuslig stämning. Det är många tvära kast och när jag tror att jag vet hur allt hänger i hop skruvar hon det en gång till och en gång till... Dessutom lämnar hon oss som vanligt med en cliffhanger av klass. Den här gången ser jag extra mycket fram emot nästa bok.

Titel: Mittlandet
Författare: Johanna Mo
Förlag: Romanus & Selling
Utgiven: 2022
ISBN: 9789189051027


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson