Vådaskott/Isola - Katrine Engberg

Sommar och semester är ofta förknippat med lata, varma dagar på stranden. Kanske tillsammans med en bok. Då vill i alla fall jag ofta ha spänning. Danska Katrine Engberg har gjort stor succé med sin Köpenhamnsserie där jag inte var särskilt förtjust i den första boken som heter Krokodilväktaren som jag tyckte var för osannolik för att riktigt gripa tag. Den andra, Glasvinge, tyckte jag bättre om. Nu har jag läst även trean som heter Vådaskott och alldeles nyutkomna Isola som är den fjärde boken i serien.

I Vådaskott försvinner tonåringen Oscar från sitt välbärgade hem i Köpenhamn. Efter sig lämnar han ett kryptiskt meddelande. Samtidigt hittas ett lik i en sopförbränningsanläggning. Polisinspektörerna Anette Werner och Jeppe Kørner får f


allen på sitt bord och inser ganska snabbt att liket i sopförbränningsanläggningen har kopplingar till Oscars familj, den rika familjen Dreyer-Hoff som driver ett auktionshus. Esther de Laurenti, är pensionären med näsa för mysterier, gör en obehaglig upptäckt på Dreyer-Hoffs websida som väcker frågor. Frågorna hopar sig i takt med att polisen driver utredningen framåt. Har Oscar Dreyer-Hof försvunnit frivilligt eller är det någon som håller honom fången? Är den starka familjesammanhållningen verkligen sund eller är de vuxnas kärlek till sina barn sjuklig. Vad döljer sig egentligen bakom den rika familjens stängda dörrar?

I Isola hittas ett lik en park i Köpenhamn. Liket är nedstoppat i en gammal koffert som leder polisen till den danska ön Bornholm. Dit har Jeppe Kørner dragit sig tillbaka efter en tuff separation. Esther de Laurenti befinner sig också på Bornholm för att skriva en biografi över antropologen Margrethe Dybris och i Dybris hus hittar hon brev och anteckningar som kan kasta ljus över fallet polisen håller på att lösa. Jeppe extraknäcker på öns lokala sågverk vilket också är något som han, utan att först inse det, gör att han hamnar mitt i händelsernas centrum. Det gör också att han åter måste kasta sig in i fallet för att tillsammans med polisen försöka lösa fallet som handlar om öns hemligheter från långt tillbaka i tiden.

Katrine Engberg är duktig på att skapa komplexa historier med många lösa trådar och många sidospår. Brotten är riktigt grymma och morden är makabra med mycket detaljer. Något som Engberg också beskriver ingående och trovärdigt. Samtidigt brottas huvudkaraktärerna med ett livspussel och privata problem som vilka andra människor som helst. Det är där i kontrasterna som mycket av hennes storhet ligger tycker jag. I både Vådaskott och Isola lyckas hon dessutom att ligga på rätt sida gränsen - det blir aldrig osannolikt utan mest grymt och groteskt. Samtidigt som Esther de Laurenti också kommer in med sina lite annorlunda perspektiv som ändå skapar en balans i berättelserna. Danska deckarförfattare håller hög klass, det vet vi sedan tidigare. Katrine Engberg är definitivt en av de bättre.

Titel: Vådaskott/Isola
Författare: Katrine Engberg
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021/2022
ISBN: 9789137153353/9789137501079

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Karma och Jonar - om mod och vänskap

Mannen i rutig skjorta - Magnus Danielson

Snöblind - Ragnar Jónasson