Inlägg

En andra allians - Denise Rudberg

Bild
Förra året läste jag den första delen i Denise Rudbergs historiska romanserie Kontrahenterna som heter Det första chiffret. Den handlar om de tre kvinnorna Elisabeth, Signe och Iris under andra världskriget, De kommer från olika bakgrunder men strålar samman på en ny avdelning inom försvarsmakten där de ska försöka lösa tyskarnas signalspaningskoder. Kvinnorna visade sig vara mycket kompetenta. Jag tyckte mycket om den och såg fram emot nästa del, som jag nu läst. Den heter En andra allians och tar vid där den första slutade. Detta är perfekt sommarläsning.

I den första bokens slut får Iris problem med säkerhetstjänsten eftersom hon flytt från Estland och hennes bakgrund är okänd. Andra boken inleder på samma tema. Iris måste förklara hur hon och hennes söner kommit till Sverige och kopplingen till sin syster som är förlovad med en tysk flygkapten, något som inte är riktigt bra ur svensk synvinkel. Signe har hälsoproblem, något som eskalerar i den andra boken och Elisabeth är partypr…

Solsken och parmesan - Christoffer Holst

Bild
Jag har tidigare recenserat Christoffer Holst här i bloggen och då är det Cilla Storm-deckaren Blå blå höstvågor jag skrivit om. Nu har jag läst Christoffers senaste bok Solsken och parmesan som inte alls handlar om Cilla Storm utan är en fristående historia.
Rasmus är en före detta dansbandstjärna. Efter ett trauma i livet har han lagt av med musiken och tillbringar den mesta av tiden på sin systers soffa. Hilda är kock på en förskola och älskar att laga mat, men jobbet ger henne inte alls den kreativitet hon drömmer om. Båda två behöver bryta av med något annorlunda och hamnar av en slump på samma matlagningsresa till Toscana. Under en vecka ska de lära sig laga italiensk mat på plats i Italien. Men på Arlanda får de besked om att pensionatet där de skulle bo har brunnit ner och i stället hamnar de på ett pensionat i Roslagen.
Deltagarna är ett spretigt sällskap som inte har så mycket gemensamt, i alla fall inte utåt sett. Kursledaren Paula gör allt hon kan för att ändå ge deltagar…

Kvinnorna på Flanagans - Åsa Hellberg

Bild
Starka kvinnor som utmanar strukturer i en traditionellt manlig värld. Åsa Hellberg fortsätter på den inslagna vägen i sin helt nya bok om Hotell Flanagan i London. Det här är en intelligent form av feelgood som lyfter kvinnlig vänskap och systerskap. Hellberg gör det dessutom raffinerat och med mycket humor.

Kvinnorna på Flanagansär den fristående uppföljaren till Välkommen till Flanagans som kom ut i september förra året. Första boken handlar om 60-talets London och Linda Lansing från Fjällbacka som tar över sin pappas lyxhotell. En inte helt lätt uppgift då hon har sin engelska släkt att slåss mot, Kusinerna Lawrence och Sebastian gillar inte alls att kusinen från landet dyker upp och utmanar släktens drivna affärsmän. Åsa Hellberg är, precis som huvudpersonen, uppväxt i Fjällbacka. Det lilla kustsamhället finns med på ett hörn också i uppföljaren, men inte mer än att Linda Lansing tillbringar mycket tid där nu när hon dragit sig tillbaka, och lämnat över ansvaret för hotellet.

I u…

Förmörkelsen - Karin Fossum

Bild
Mästaren av psykologiska kriminalromaner är tillbaka. Norska KarinFossumsförfattarskap har följt med mig länge - allt från debuten med Evas öga 1998. Hon fortsätter att nästla sig in i människors innersta och beskriva detta ur ett psykologiskt perspektiv. Hon hittar hela tiden nya infallsvinklar och skapar kriminalhistorier som inte liknar några andra. Ofta med den eftertänksamma kommissarien Konrad Sejer som huvudperson, tillsammans med sin kollega Jacob Skarre. I bland dröjer det flera år mellan böckerna, och nu har jag läst den senaste, Förmörkelsen.

Förmörkelsen är en mycket mörk skildring av två människor som mister sitt barn. Sylvi och Miele har tagit in på hotell tillsammans med sonen Elias, 15 månader. Morgonen efter faller lilla Elias från balkongen på sjunde våningen och dör omedelbart. Föräldrarna lämnar vitt skilda versioner om vad som egentligen hänt på hotellrummet den där morgonen, och skyller på varandra. Båda två frias eftersom det inte går att leda i bevis att någon…

Den andra dottern - Alex Dahl

Bild
För ganska precis ett år sedan var det omslaget som fick mig att läsa Den oönskade av norska författarinnan Alex Dahl. Ett relationsdrama om en liten pojke som hamnar i norska Sandefjord - utan föräldrar. Det visar sig att han tagits om hand av ett par missbrukare de senaste åren. När hans "mamma" hittas död hamnar han hos Cecilia och hennes familj. Är det av en tillfällighet - eller vet Cecilia mer än hon ger sken av? Jag tyckte mycket om den boken. Nu har jag läst uppföljaren Den andra dottern - också med barn i centrum.

Alison och hennes man Sindre råkar ut för det värsta föräldrar han tänka sig. Femåriga dottern Amalie drunknar - och de får frågan om de kan tänka sig att donera hennes organ. Något de tackar ja till mitt i katastrofen. En bit därifrån, i centrala Oslo, väntar den unga mamman Iselin på att hennes hjärtsjuka dotter Kaia ska få ett nytt hjärta. Det är det enda som kan rädda henne. När ett passande hjärta helt plötsligt dyker upp är det bara att bege sig in …

Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid

Bild
Den här gången har Bokkvartetten diskuterat Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid. En bok om ett fiktivt rockband (med tydliga influenser från ett band som Fleetwood Mac kan jag tänka mig), skriven i intervjuform, lite dokumentär över det hela. Fungerar då greppet? Absolut. Det blir nära, det blir känslor, det blir hat, det blir kärlek, det blir smutsigt - det blir helt enkelt rock'n roll. Som ett reportage i Rolling Stone - och jag älskar det. Men så är jag ju rocker också.

Under 70-talet var Daisy Jones & The Six rockbandet på allas läppar. Deras album sålde som smör, de turnerade och uppträdde inför utsålda arenor tills den dagen 1979 när bandet helt plötsligt splittrades. Ingen visste varför - fram tills nu när medlemmarna berättar för en journalist vad det var som egentligen hände. Bandmedlemmarna har så klart olika uppfattningar om sanningen. Där är bandets huvudperson Billy Dunne, keyboardisten Karen och övriga bandmedlemmar. Men en sak är de överens om och …

Nattsångaren - Johanna Mo

Bild
Jag har tidigare ingen relation till Johanna Mo och hennes böcker. Nattsångaren är den första boken av författaren som jag läser och det är också den första i serien kallad Ölandsbrotten. Det är visserligen en traditionell deckare på många sätt men ändå griper berättelsen tag då det finns många olika perspektiv på människornas handlande. Genom karaktärerna får jag som läsare att resonerande kring varför människor gör eller är på ett visst sätt. Till exempel vad som får en människa att döda och hur det är att leva nära någon som dödat. Det märks att Johanna Mo själv har erfarenheter av det då hennes syster var tillsammans med en av männen som anlitades för att mörda taxichauffören Dusanka Petrén 1991 (källa Romanus & Selling förlag).

I Nattsångaren är det polisen Hanna Duncker och Öland som står i centrum. När hennes pappa dör flyttar hon hem till Öland igen efter 16 år i Stockholm. Flytten till Stockholm var tätt sammankopplad med det som hände på Öland då. Hennes pappa dömdes nä…