måndag 16 september 2019

Slaktaren - fjärde boken om Johan Rokka

I bland springer man på deckare som verkar inbjudande och som man bara måste läsa. Gabriella Ullberg Westins debut Ensamfjäril var en sådan. Jag blev nyfiken, läste den och tyckte mycket om den. Sedan dess har hon kommit ut med ytterligare fyra böcker om kriminalpolisen Johan Rokka och hans kollegor på polisen i Hudiksvall. Bland annat den skickliga kriminalteknikern Janna.

Nu har jag läst den fjärde boken som heter Slaktaren och handlar om ett antal bestialiska mord. Det första offret hittas av en slaktare hängande i krokar i taket på slakteriet. Offret visar sig ha blivit utsatt för tortyr. Ytterligare offer hittas brutalt mördade och de visar sig tillhöra samma jaktlag. Men morden visar sig inte alls ha något med jakten att göra utan leder poliserna vidare mot en historia som visar sig handla om girighet och hämnd. Socialt utsatta människor får inte den hjälp de behöver för att människorna med makt ska kunna tjäna sina pengar.

Jag tycker Gabriella Ullberg Westins böcker bara blir bättre och bättre. Efter Ensamfjäril har jag läst Springpojken och Fixaren och att läsa den här typen av böcker innebär att man lär känna personerna. Det känns som man får en relation till karaktärerna. Därför är det viktigt för mig att läsa alla böckerna och göra det i sträck för att inte missa någon detalj. Jag hade svårt för Johan Rokka inledningsvis och visste inte riktigt vad han var för typ av människa. Men ju mer jag läser, desto mer sympatisk och mänsklig blir han. Den femte boken i serien har också kommit och den ska jag ta mig an nu. Den heter Förrädaren - återkommer med en recension om den.

Titel: Slaktaren
Författare: Gabriella Ullberg Westin
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgiven: 2018
ISBN: 9789150931242
Betyg: 7/10


 

fredag 13 september 2019

Stark feelgood från Fjällbacka till London

Det är inte bara Camilla Läckberg som skriver om Fjällbacka. Hon är visserligen ensam om att förlägga huvuddelen av handlingen i den bohuslänska kustorten, men Åsa Hellbergs huvudperson Linda i Välkommen till Flanagans kommer från Fjällbacka. Däremot utspelar sig handlingen i Londons hotellvärld.

Linda  ärver lyxhotellet Flanagans efter sin pappa. Hon är först tveksam till att ta över, men bestämmer sig till slut för att satsa på en karriär som hotelldirektör. I en värld som domineras av män blir det tufft på många sätt för Linda att slå sig fram.Det blir inte lättare att att hennes kusiner gör allt för att motarbeta henne.

Välkommen till Flanagans är första boken i Åsa Hellbergs nya feelgood-serie. Det är lätt att identifiera sig med Linda Flanagan eftersom jag själv alltid arbetat i den mansdominerade världs som sportjournalistiken är och alltid varit. Läs hela min recension HÄR! 

Titel: Välkommen till Flanagans
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
ISBN: 9789137152585

onsdag 11 september 2019

Angelika - en spänningsroman om systerskap

Vet du egentligen vem din syster är? Den frågan får Mikael anledning att ställa sig själv när hennes syster Angelika försvinner. Karin Valterssons debutroman Angelika är kusligt spännande och frågan är vem kan man egentligen lite på?

Angelika har lämnat Sverige flera år tidigare och lever med sin man och dotter i England. När hennes man Thomas ringer och säger att Angelika är försvunnen släpper Mikaela allt för att åka över till England och leta. Har Angelika verkligen försvunnit självmant och lämnat sin lilla dotter? Har hennes och Thomas äktenskap verkligen varit så lyckligt som de velat göra sken av?

För Mikael blir resan till England en omvälvande upplevelse när hon inser att hon inte alls känner sig syster. Däremot upptäcker hon att hon har ett stort behov av att få veta vad som egentligen har hänt. Hon kommer på sig själv med att ha saknat sin syster och kan inte släppa känslan av att allt inte står rätt till. Den adlige Thomas tycks ha något att dölja.

Vi läste och diskuterade Angelika i en av mina bokcirklar och alla gillade boken. Lågmält spännande med ett kusligt driv som gör att man inte vet vem man kan lita på. Ytterligare en dimension ger så klart att Mikaela och hennes familj bor i Ljungskile och hon arbetar inne i Uddevalla som jurist. Bekanta miljöer gör alltid böckerna lite speciella. Dessutom har jag själv bott i London under en period liksom flera i familjen. Det ger också ett stråk av igenkänning. Tänk om detta drabbat mig?

Titel: Angelika
Författare: Karin Valtersson
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2019
ISBN: 9789177950950
Betyg: 6/10

söndag 8 september 2019

Levande persongalleri lyfter LuftburenLuftburen är Susanne Bolls andra bok om psykologen Vera Lilja och de människor hon stöter på i sitt arbete och privatliv. Den första heter Eldsystrar och även om böckerna beskrivs som fristående är det en fördel att ha läst den också. Där beskrivs Vera Liljas förflutna vilket är viktigt att ha med sig in i den nya boken tycker jag.

I Luftburen sker ett antal bestialiska mord. Polisen står till en början handfallen men inser snart att en gemensam nämnare är Vera Liljas mottagning som hon driver tillsammans med kollegorna Sara och Dante. Vera brottas med dåligt samvete för att hon 30 år tidigare lämnat bort sin son Patrik. Hon tar kontakt med honom samtidigt som hennes kärleksliv krisar. I takt med att upplösningen närmar sig står det klart att även Vera svävar i livsfara. Någon har tagit på sig att hämnas oförrätter på det mest fruktansvärda sättet.

Förutom att det är spännande är det bästa med Susanne Bolls böcker det fantastiska persongalleriet. Hon är grym på att ge liv åt människorna och beskriva både deras yttre och inre. Allt från Veras bästa vänner polisen Kenneth och Ann-Marie till snygge före detta fotbollspelaren Nico Larsson och mördaren vars inre tankar hänger med genom boken. Kanske beror det på hennes bakgrund som psykolog. Kärlek ur olika perspektiv spelar stor roll i boken och beskrivs både vackert och smärtsamt.

Böckerna är lite speciella jämfört med andra i spänningsgenren och jag tycker mycket om det. Även om huvudpersonen får utstå lite väl mycket elände. En tiondel av allt hon råkar ut för hade varit nog. Susanne Boll beskriver svek, kärlek och passion ingående och som läsare kommer man kusligt nära karaktärerna.

Titel: Luftburen
Författare: Susanne Boll
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2019
ISBN: 9789178350827
Betyg: 7/10

fredag 6 september 2019

Om att överleva en dinosaurieinvasion

Sedan jag gick med i mina bokcirklar har jag läst böcker i alla möjliga genres. En genre som jag tidigare inte läst så mycket är skräck. Nu har det hänt några gånger vilket är himla intressant. Nu har jag läst Skräcködlornas återkomst av Philip Thorsson från Brastad. En historia om ett tidsmaskinstest som går snett och dinosaurier invaderar jorden. Vi får följa en helt vanlig familj i kampen för att överleva i det kaos som råder.

Philip Thorsson skriver målande och är duktig på att berätta historier. Boken blir som en serietidning utan bilder och är du förtjust i just den genren har du en fin läsupplevelse framför dig.

Läs hela min recension HÄR! 

Titel: Skräcködlornas återkomst
Författare: Philip Thorsson
Förlag: Vulkan (egenutgivningsförlag)
Utgiven: 2019
ISBN: 9789188949974

onsdag 4 september 2019

Uddevallabördiga Kicki Sehlstedt tar hatet mot kvinnor till en ny nivå

Våld och brott mot kvinnor är tyvärr något som eskalerar i vårt samhälle. Det tar sig också allt grymmare uttryck och det är något som uddevallabördiga Kicki Sehlstedt skriver om i sin nya bok Oskuld. Jag har recenserat den i dagens Bohusläningen både i pappret och på webben. Boken är driven, kuslig och riktigt bra. Tyvärr kan jag i recensionen inte skriva exakt vad som händer i den dramatiska upplösningen utan att spoila för mycket. Men helt klart är att Kicki Sehlstedt tar hatet mot kvinnor till en helt ny nivå.

Precis som i hennes debutroman Sweet Lolita från 2018 är det kriminologen Kajan Berglund och journalisten Aida Svantesson som är huvudpersoner. På så sätt kombinerar Sehlstedt själv sina båda kompetenser eftersom hon själv är både kriminolog och journalist. Oskuld handlar också om flickors och unga kvinnors utsatthet på nätet. Linn Alvén försvinner spårlöst och det sista livstecknet är en bild på Snapchat på natten efter sin 18-årsfest. Efter ett halvår kopplas Kajan Berglund in på fallet tillsammans med Aida Svantesson som är inneboende hos Kajan. Båda två blir helt besatta av att ta reda på vad som hänt med Linn. De möter alltmer skrämmande saker på väg mot den dramatiska upplösningen.

För en uddevallabo blir det en extra krydda till handlingen att Aida Svantesson är född och uppvuxen i Uddevalla. Miljöer från Dalaberg, Hyggestråket och Ramnerödskolan skymtar förbi i böckerna och ökar igenkänningen.

Läs hela min recension HÄR!

Titel: Oskuld
Författare: Kicki Sehlstedt
Förlag: Piratförlaget
Utgiven: 2019
ISBN: 9789164206466

måndag 2 september 2019

En storstilad upplösning

Ska vi tro att Hon som måste dö är det sista vi får läsa om Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander? Nej, jag hoppas verkligen inte det. Slutet i den sista Millenium-boken av David Lagercrantz öppnar helt klart för en fortsättning. "Det är dags för något nytt nu", säger Lisbeth Salander i bokens sista mening. Visst är det så att det är en cliffhanger som skulle kunna lova fler böcker i detta som har blivit en klassisker inom svensk spänningslitteratur? Stieg Larsson inledde innan han avled och då tog David Lagercrantz över och har nu gett ut sin tredje och det som sägs bli den sista boken i serien. Det ryktas dock om att någon annan ska ta över - låt oss hoppas det.
Hon som ska dö inleds i ett rasande tempo. En hemlös tiggare hittas död i en park i Stockholm. Till en början verkar det inte vara något skumt med dödsfallet. Men rättsläkare Fredrika Nyman fattar misstankar om att det inte står rätt till och kontaktar Mikael Blomkvist. Han är inte så intresserad av fallet till en början. När det så småningom kommer fram att den döde flera gånger nämnt försvarsminister Johannes Forsell börjar Blomkvist rota i historien som visar sig ha kopplingar högt upp i regeringen.

Mikael Blomkvist begär så klart hjälp av Lisbeth Salander. Hon har dock flytt landet i jakt på att krossa sin tvillingsyster Camilla en gång för alla. Men hon väljer ändå att hjälpa Mikael Blomkvist att reda ut vem den mystiske tiggaren är. Det leder till en dramatisk expedition i Himalaya, DNA-forskning, spioneri, den politiska maktkampen mellan USA och Ryssland och den organiserade nätbrottsligheten som visar sig ha kopplingar till ryska trollfabriker.

Boken är spänningslitteratur när den är som bäst. David Lagercrantz väver skickligt i hop de parallella historierna som så småningom strålar samman i den andlöst spännande upplösningen. Som journalist är det självklart extra intressant att få en insyn i Mikael Blomkvists grävande journalistik, att genom små små detaljer och avancerade arbetsmetoder ta sig allt närmare sanningen. Vore sorgligt om detta var den sista boken i Millenium-serien, Jag hoppas någon annan tar över stafettpinnen.

Titel: Hon som måste dö
Författare: David Lagercrantz
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2019
ISBN: 9789113073743
Betyg: 9/10

Slaktaren - fjärde boken om Johan Rokka

I bland springer man på deckare som verkar inbjudande och som man bara måste läsa. Gabriella Ullberg Westins debut Ensamfjäril var en så...